Najnovije vesti

MAJKA IZ MAKARSKE BESNA NA DOKTORE: Beba se nije pomerala, nisu mogli da je probude! Lekar je došao sa "rukama u džepovima", jedva da je pogledao dete!
Foto: Profimedia

drama

MAJKA IZ MAKARSKE BESNA NA DOKTORE: Beba se nije pomerala, nisu mogli da je probude! Lekar je došao sa "rukama u džepovima", jedva da je pogledao dete!

Hrvatska
16:22h

Dramu od kakve strahuje svaki roditelj preživela je prošle nedelje Iris Vilijams Puharić, majka jednomesečne bebe iz Makarske. U noći između 28. i 29. jula, oko jedan sat posle ponoći, budila je svoju ćerku Liviju Koru kako bi je nahranila. Međutim, beba nije reagovala na njene pokušaje. Disala je, kaže mama, ali svaka druga reakcija je izostajala, čak i nakon otpušavanja nosića aspiratorom.

"Prevrtali smo je, okretali, ali ona je bila mrtvo telo. Probudila sam mamu koja živi pored nas i ona je predložila da je stavimo u kadicu. Na to se malo razmahala, mi smo zaključili da je možda upala u duboku fazu sna i pustili smo je još sat, dva. Tada smo videli da se nešto događa jer se više nije budila ni kad smo je stavili u kadicu. Odmah smo nazvali Hitnu pomoć u Splitu, gde su nam rekli da odemo u najbližu ambulantu Hitne pomoći.

Da možda nije ništa, ali da može da bude. Kad smo stigli na Hitnu, medicinski brat je polako došao, i nakon što je bezuspešno 20 minuta pokušavao da je probuditi proizvodeći zvuk 'čččč', pozvao je doktora. Tek sam onda shvatila da on uopšte nije doktor", rekla je Vilijams Puharić, koja je potom dodala kako je došao doktor "sa rukama u džepovima", pogledao bebu i rekao da tako nešto nikada nije video.

foto: Printscreen Youtube

"Pitala sam ga da mi kaže šta da radim, na šta je on odgovorio da ne zna. I dalje sam bila ljubazna. Velim: 'Razumem, beba je, ali dajte nam vozilo da idemo na pedijatriju u Split'. Kazao je: 'Možete vi da idete'. Rekla sam mu da su nam rekli da 'dođemo na Hitnu, da nas vi uputite', a on kaže da nije trebalo da dolazimo nego da smo mogli sami automobilom u Split", priča uznemirena majka.

Molila je da im daju vozilo, na šta je doktor rekao da ne može to da učini jer imaju "samo jedan tim".

"Upozorila sam da ćemo upasti u gužvu i da će nam biti potrebno tri sata do tamo, a on je na to mirno rekao da neće. Rekla sam mu, 'Ako beba nije hitan slučaj, onda ne znam šta jeste'! Seli smo u automobil, opsovala sam jer sam već bila izvan sebe, a on se vratio da napiše nalaz. Ne znam što je uopšte mogao da napiše jer malenu nije ni pogledao. Razumem da je beba, znam da je osetljivo i da je za pedijatra, znam da je teško staviti iglu u malu venicu, ali da je barem poslušao stetoskopom, da je dao vozilo, a ne ovako", ogorčena je bila mama na postupanje doktora.

foto: Profimedia

Kad su stigli na prijem u Split, Livija Kora se nekim čudom, kaže, probudila. Doktorka ju je pregledala, malenu je mama nahranila, i budući da je izgledala dobro u tom trenutku, vratila ih je nazad uz napomenu da prate stanje i da je možda bolja odluka to nego da je ostave u bolnici, gde može da pokupi još neki virus.

Iris, njena majka i suprug Markus su se s bebom vratili kući, da bi Livija Kora, međutim, ponovno počela da gubi svest. Tonula je sve dublje, oni su se vratili nazad i upali u gužvu. Kad su prvi put stigli u Hitnu, bilo je pet sati ujutro, a priliikom drugog dolaska već je prošlo 11 sati. Upali su u gužvu, a Iris je tada već počela da histeriše, pozivaju Hitnu u Split i oni su onda poslali ekipu iz Solina. Stigli su za tri minuta.

"Kad smo nazvali Split i rekli o čemu se radi, žena je pitala da li dete ima četiri godine. Kad sam rekla da je jednomesečna beba, povikala je na neki tim iza da hitno krenu", kaže Iris.

foto: Profimedia

Malena je živnula odmah nakon primljene infuzije. Kao razlog hospitalizaciji navodi se dijareja, virus koji je doveo do dehidracije.

"Rekli su mi da je u pitanju virus koji se može desiti još ko zna koliko puta, ali kod malih beba može dovesti do dehidracije koja može biti kobna. Čitala sam da se dešava da se bebe ne probude iz sna. Srećom, Livija Kora je sada dobro, bila je tri dana u bolnici i sve se završilo sretno. No, mogao je da se dogodi i drugačiji epilog", zaključuje majka koja se, zajedno sa suprugom Markusom, vratila u Makarsku prošle godine.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...