NEVIĐENA BRUTALNOST HRVATSKE POLICIJE PREMA MIGRANTIMA: Smejali su se dok su nas tukli, oduzeli su nam novac i telefone! Rančeve su spalili, a onda nas proterali!
Foto: AP

svetski mediji o bahatosti hrvata

NEVIĐENA BRUTALNOST HRVATSKE POLICIJE PREMA MIGRANTIMA: Smejali su se dok su nas tukli, oduzeli su nam novac i telefone! Rančeve su spalili, a onda nas proterali!

Hrvatska -

Nemački nedeljnik Špigel na svom je portalu objavio reportažu sa hrvatsko-bosanske granice o tretmanu migranata od strane hrvatske policije pod naslovom "Dok su nas tukli, smejali su se", u kojoj se iznose teške optužbe na račun hrvatske politike prema migrantima.

Špigel postavlja i pitanje da li Fronteks, agencija Evropske unije za zaštitu spoljnih granica, toleriše loš tretman izbeglica koji sprovodi lokalna policija.

Novinar Špigela je razgovarao sa više migranata, koji svedoče kako su bili izloženi nasilju hrvatske policije.

Dvojica migranata iz Pakistana pričaju kako su proveli noć u policijskoj ćeliji u Hrvatskoj, i to "bez vode, bez jela i bez vece-a", kako kaže jedan migrant, i da su tek nakon toga proterani u BiH.

foto: EPA/FEHIM DEMIR

Hrvatska policija ih je, nakon što su ih doveli do granice, počeli da ih udaraju po nogama i u lice. Oduzeli su im mobilne telefone i novac, a pred njima su spalili sve što su imali u rančevima. Onda su ih proterali u BiH, a prethodno im nisu dozvolili da zatraže azil u Hrvatskoj odnosno Evropskoj uniji.

Špigel konstatuje da je to zapravo bio primer uzvraćanja udarca, koji opisuje kao "ilegalnu praksu".

U reportaži se ističe da su migranti iz Pakistana sa kojima je novinar razgovarao "pobegli od ekstremnog siromaštva" te da su "njihove porodice morale da se zaduže da bi im osigurale sredstva za put".

Nakon toga "ostala im je samo odeća koju imaju na sebi" i par stvari u "maloj plastičnoj vrećici".

Migranti kažu da su do Hrvatske putovali dva meseca i da nigde nisu doživeli tako brutalno nasilje.

"Hrvatska policija sistemski zlostavlja migrante", navodi se u tekstu i poziva na brojne izveštaje nevladinih organizacija, među njima i Border Vajolens Monitoring.

Mnogi su se migranti, nakon što ih je hrvatska policija proterala u BiH, smestili u kamp Vučjak, koji su osnovale gradske vlasti Bihaća i koji se nalazi na mestu bivše deponije smeća. U Vučjaku se nalaze izbeglice i migranti iz Bangladeša, Afganistana, Pakistana, Sirije, Alžira itd.

Konstatuje se da je BiH postala "usko grlo" na balkanskoj ruti.

Kurir.rs/Radio Sarajevo/Špigel

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track