PRESUDA ZA USTAŠKI POZDRAV: Pevač iz Makarske pevao Tompsonovu pesmu, pa kažnjen zbog pokliča "za dom spremni"! Perkovića sud oslobodio odgovornosti!
Foto: Beta/Miroslav Lelas

mora da plati kaznu

PRESUDA ZA USTAŠKI POZDRAV: Pevač iz Makarske pevao Tompsonovu pesmu, pa kažnjen zbog pokliča "za dom spremni"! Perkovića sud oslobodio odgovornosti!

Hrvatska -

Mario Roso, pevač iz Makarske, pravosnažno je kažnjen presudom Visokog prekršajnog suda zbog toga što je 2015. pevao pesmu autora i izvođača Marka Perkovića Tomsona "Bojna Čavoglave", koja počinje ustaškim pokličem "za dom spremni".

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, koji je imao uvid u presudu Visokog prekršajnog suda, stoji da je poklič "za dom" i "za dom spremni" korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je, kako se navodi, utemeljen na rasizmu i time simboliziuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

"Bez obzira na žalbene navode da je otpevao pesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pesme 'Bojna Čavoglave' i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljeni je mogao i trebalo da bude svestan mogućeg negativnog uticaja izvikivanja ovog pozdrava i trebalo je da se uzdrži od takvog ponašanja", stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju je potpisao predsednik tročlanog sudskog veća Siniša Senjanović, navodi Jutarnji.

Dodaje se da "činjenica da je navedeni pozdrav deo autorskog umetničkog dela", stoji dalje u presudi, "ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i potcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti, te da je protivan odredbi člana 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti".

Opisano ponašanje, stoji dalje u obrazloženju, "svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utiče na javni red i mir na način da se ohrabruju drugi na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili versku skupinu".

Zagrebački dnevnik primećuje da spomenutom pravosnažnom presudom nije kažnjen izvorni izvođač i autor "Bojne Čavoglave" Marko Perković Tompson, nego lokalni pevač iz Makarske Mario Roso koju je Tompsonovu budnicu s pripadajućim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj prilikom obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije Oluja.

Visoki prekršajni sud je takvu presudu doneo nakon što je odbio žalbu Rosa kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu presudu kojom je on obavezan da plati novčanu kaznu od 765 kuna i sudske troške u iznosu od 200 kuna.

Navodi se i da je za ovaj prekršaj mogla biti izrečena i kazna od 30 dana zatvora, ali se sud, ipak, odlučio za blažu, novčanu kaznu.

Jutarnji ukazuje na različite aršine suda i podseća da je avgusta iste godine kada je Roso pesmu "Bojna Čavoglave" pevao u Makarskoj, Tompson je tu svoju autorsku pesmu izveo na centralnom gradskom trgu u Kninu, ali ga je Prekršajni sud u Kninu, tri godine kasnije, u maju prošle godine oslobodio svake dogovornosti.

PU šibensko-kninska je u junu prošle godine na tu presudu uložila žalbu, a Visoki prekršajni sud o njoj još nije donio presudu, nvodi ovaj zagrebački dnevnik.

foto: EPA / Antoniio Bat

Roso je za Jutarnji rekao da je platio kaznu, ali da je lju, jer smatra da je kažnjen ni zbog čega.

Kaže da lično ne misli da je to uvredljiv pozdrav, ali smatra da nadležni treba da se izjasne da li je ta pesma zabranjena ili nije. Ili, kako je rekao, neka kažu da tu pesmu sme da izvodi Tomspon, ali ne i on.

Dodao je i da ta pesma inače nije deo njegovog repertoara, ali da je te 2015. godine otpeveštenika iz Sinja, istog onog koji je ove godine premijeru Andreju Plenkoviću prilikom posete crkvi u tom mestu naredio da klekne i pomoli se.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Miroslav Lelas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track