Najnovije vesti

UMRO DENIS KULJIŠ: Poznati hrvatski novinar preminuo u 68. godini
Foto: Privatna Arhiva

tuga

UMRO DENIS KULJIŠ: Poznati hrvatski novinar preminuo u 68. godini

Hrvatska

U Zagrebu je danas nakon kratke i teške bolesti u 68. godini preminuo Denis Kuljiš, jedan od najuticajnijih i najsvestranijih hrvatskih novinara, urednika i publicista.

U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog veka kada je počeo da sarađuje s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od pocetka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

 

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju. Novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih, a prvi važniji posao bio mu je 1979. u Poletu, godinu kasnije i u dnevnim novinama Vjesnik.

 

Zajedno s partnerima 1989. osnovao je medijsko preduzeće Media Preš koje je učestovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog politickog nedeljnika u Hrvatskoj, Globusa, čiji je bio prvi glavni urednik. Firma koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u Europapres Holding (EPH), najveću novinsko izdavačku kuću u Hrvatskoj.

 

Kuljiš je nakon toga pokrenuo nedeljnik Nacional koji je vodio dve godine. Sarađivao je i sa Slobodnom Dalmacijom, bio je glavni urednik Pllejboja, supervizor izdanja Plejboja za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju Jutarnjeg lista.

 

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U saradnji s istoričarem Vilijamom Klingerom 2013. objavio je knjigu "Tito: Neispričane priče", a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titova tajna imperija".

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Privatna arhiva

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...