Najnovije vesti

PRESE: U Hrvatskoj je u jeku ORGIJA NASILJA PROTIV SRPSKE MANJINE! Hrvati ne štede ni srpske žene i decu!
Foto: Čitalac Kurira

AUSTRIJSKI LIST POSTAVIO DIJAGNOZU

PRESE: U Hrvatskoj je u jeku ORGIJA NASILJA PROTIV SRPSKE MANJINE! Hrvati ne štede ni srpske žene i decu!

Hrvatska

BEČ - U Hrvatskoj u poslednje vreme sve je više fizičkih napada na pripadnike srpske manjine i dok Zagreb govori o pojedinačnim slučajevima, oni koji osuđuju ove napade upozoravaju da su oni slika skretanja hrvatskog društva u desno.

 

"Nasilni napadači došli SU noću i sakrili su lica. Sredinom prošle nedelje oko 22 sata, u bifeu 'Petko' u selu Uzdolju, nedaleko od Knina, upala je desetina maskiranih huligana. Demolirali su lokal i tukli šokirane goste flašama, pendrecima i oprugama dok su gledali utakmicu Crvene Zvezde u Bernu. Ni ženu ni decu nisu poštedeli", piše Prese.

List prenosi i svedočenje vlasnika lokala Borisa Petka da je napad bio organizovan i dugo planiran i da je pet osoba zbog povreda moralo u bolnicu.

 

"Napali su nas zato što sam Srbin i što su gosti gledali utakmicu Zvezde", citira list Petka.

foto: Čitalac Kurira, Printscreeen Facebook

"Gotovo četvrt veka od kraja rata u Hrvatskoj ponovo su sve učestaliji izveštaji o napadima protiv pripadnika srpske manjine", ističe dalje Prese. Među brojne primere navodi i slučaj srpskog ugostitelja u mestu Đevrske kod Knina kog su  prošle nedelje napala tri mladića zato što nije dopustio puštanje pesama "ustaškog barda" Marka Perkovića Tompsona.

List piše i o napadu na srpskog povratnika u Rijeci, kog je pripadnik MUP Hrvatske prebio i nazivao četnikom i podseća da su ovog leta objavljivane i vesti o napadima na konobare srpskog porekla u Dubrovniku i na Hvaru, kao i o napadu na golmana vaterpolo tima Crvene Zvezde u februaru, koji se spasao skokom u hladno more.

Prese konstatuje da, prema popisu iz 2011, još samo 186.000 Srba živi u Hrvatskoj i da je njihov udeo u stanovništvu je od izbijanja rata 1991.pao sa 12,2 odsto na 4,3 procenata. Predstavncii manjina i kritički mediji u napadima vide sliku nacionalističkog pomeranja društva udesno i sve veće netolerancije u hrvatskom društvu, zaključuje list.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...