OVO JE PRVI HRVATSKI BISKUP KOJI JE OSUDIO NAPADE NA SRBE: Antun Škvorčević saoseća sa žrtvama, a napadačima je poručio šta znači biti Hrvat!
Foto: YT Screenshot

hrabro

OVO JE PRVI HRVATSKI BISKUP KOJI JE OSUDIO NAPADE NA SRBE: Antun Škvorčević saoseća sa žrtvama, a napadačima je poručio šta znači biti Hrvat!

Hrvatska -

Požeški biskup Antun Škvorčević prvi je visoki predstavnik Katoličke crkve u Hrvatskoj koji je osudio nekoliko nedavnih nasilnih incidenata prema ljudima srpske nacionalnosti.

Kako prenosi Informativna katolička agencija (IKA) biskup je kazao kako “univerzalnost spasenja ima posebno značenje za delovanje novog župnika u Daruvaru, gde žive pripadnici hrvatske, češke, srpske i drugih narodnosti, i on preko Jevanđelja – ne samo tolerantnost – nego međusobno poštovanje i zajedništvo, vrednujući različitost kao dar Božji i sarađivati za zajedničko dobro.”

“Isus nije sebe nazivao Jevrejinom, nego Sinom čovečjim. Umro je za svakog čoveka pa se na krstu objavio kao naš brat: I hrvatski i češki i srpski i drugi. I upravo zbog toga vernici trebaju svakog čoveka da prihvate sa velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge iz bilo kog razloga, pogotovo ne po osnovu nacionalne pripadnosti”, rekao je biskup Škvorčević.

“U tom duhu osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama, Viškovu i nekim drugim mestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti i žrtvama izražavam svoje saosećanje. Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sistem vrednosti u koji su ugrađena i jevanđelska načela, i kad neko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povređuje i hrišćansku baštinu, deluje protiv Božjeg promisla o čoveku”, istakao je on.

“Ograđujem se od onih koji spomenute događaje nastoje da iskoriste za svoje političke ciljeve, dajući im značenje koje oni nemaju, podupirući nove podele i šireći nepoverenje, što može prouzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja”, dodao je biskup Škvorčević.

Kurir.rs/Dnevno.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track