Najnovije vesti

HRVATSKI POSLANIK PEĐA GRBIN: Fašizam je pred vratima Hrvatske! Eskalacija nasilja ne iznenađuje jer se ono godinama tolerisalo!
Foto: Printscreen YouTube/N1

HRVATSKI POSLANIK PEĐA GRBIN: Fašizam je pred vratima Hrvatske! Eskalacija nasilja ne iznenađuje jer se ono godinama tolerisalo!

Hrvatska

ZAGREB - Fašizam je pred vratima Hrvatske i eskalacija nasilja ne iznenađuje, izjavio je Peđa Grbin, poslanik najuticajnije opozicione SDP i potpredsednik parlamentarnog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sistem.

Grbin je u intervjuu za hrvatski portal Net govorio o više nacionalno motivisanih incidenata u Hrvatskoj, već dugotrajnom rastu verbalnog i fizičkog nasilja koje neretko ima, kako se navodi, "pogon na političko gorivo" i društvenoj klimi u kojoj se takve pojave tolerišu ili čak opravdavaju, a s državnog vrha "nonšalantno ili neuverljivo osuđuju".

Upitan kakva je to klima zavladala u hrvatskom društvu, Grbin kaže da se godinama postalo imuno na nasilje jer se nasilje u Hrvatskoj godinama tolerisalo. Sve to, uključujući i ono nasilje prema migrantima, se nakupilo, kaže Grbin i dodaje da na njegovu veliku žalost, ali ne i iznenađenje, ovog leta je eskaliralo.

"Da bismo se s time suočili i da bismo onda ovaj evidentan problem mogli početi da rešavamo, prvo što moramo da učinimo je da priznamo da ono postoji", rekao je Grbin. Dodao je da mu je drago da svest o problemu pokazuju mediji, veliki deo građana Hrvatske, a žao mu je što je izostala adekvatna reakcija državnih vlasti.

Govoreći konkretno o poslednjim napadima na hrvatske građane srpske nacionalnosti u Uzdolju, Đevrskama i Viškovu, Grbin odgovornima smatra pre svega počinioce, ali i one koji su, kako kaže, doprineli stvaranju klime u kojoj se nasilje toleriše i relativizuje.

"A to je pre svega državni vrh", rekao je Grbin i istakao da nije dovoljno samo osuditi nasilje, jer je, kako kaže, svako nasilje za osudu, ali nije svako nasilje isto i ne može se na isti način tretirati i sankcionirati. 

Prema njegovim rečima, nasilje koje u svojoj pozadini ima mržnju prema onima koje doživljavamo kao "druge" i "drugačije" daleko je opasnije od nasumičnog nasilja koje se događa u svakom društvu, bez obzira što i jedno i drugo zahteva jasan, brz i odlučan odgovor.

"Nasilje koje u pozadini ima mržnju posledica je godina i godina širenja netrpeljivosti ili omalovažavanja pripadnika nacionalnih manjina, verskih manjina, žena, homoseksualaca... Takvo nasilje je posebno opasno jer ne dolazi samo od sebe, ono je posledica delovanja onih koji raspiruju mržnju i razara tkivo društva", kaže Grbin. On je ukazao na to da je hrvatsko društvo "godinama zabijalo glavu u pesak, bežalo od evidentne fašizacije i radikalizacije...", a sada se, kaže, čudimo kada se mržnja s društvenih mreža pretače u fizičko nasilje.

"Pred nama je dug put borbe protiv nasilja, ali i popravljanja društvene klime, koji put s ovakvom reakcijom vladajućih još uvek ne može ni da započne", smatra Grbin.

Upitan da li će predstojeća kampanja za izbor predsednika Republike dodatno raspiriti (među)nacionalne, političke i ideološke napetosti u hrvatskom društvu, Grbin kaže da za njega to nije pitanje, već je pravo pitanje koliko će ih raspiriti.

On smatra da je lider SDS, Milorad Pupovac, preterao kada je u izjavi za Radio Sarajevo nedavno rekao da je Hrvatska "crna ovca" po pitanju međuetničkih odnosa. S druge strane, nisu mu sporne Pupovčeve izjave da Hrvatska "postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije" i da je na delu "rehabilitacija ustaštva".

Grbin tvrdi da Hrvatska nije crna ovda jer se, kako kaže, u Srbiji rehabilituje Draža Mihailović, zatim se zagovara nekakva "velika Mađarska" koja bi obuhvatila gotovo celu Hrvatsku, te da se čak i u Sloveniji vidi kultura žice i nekakvih seoskih straža. To nije ništa drugo nego "začetak nekih novih smeđih košulja i batinaša", kaže on.

"Zato mi je žao što kolega Pupovac ne prepoznaje da se radi o širem problemu, ali isto tako ne mislim da greši kada govori o onome što se događa u Hrvatskoj. Kao što sam već rekao, prvi korak u rešavanju svakog problema je priznati da on postoji, a našem je društvu sve teže napraviti i taj prvi korak", kazao je Grbin.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...