UMRO STIPE MILANOVIĆ OTAC PREDSEDNIČKOG KANDIDATA: Zoran Milanović zbog tragedije prekida svoju kampanju!
Foto: Beta/Zvonimir Kuhtić

tuga

UMRO STIPE MILANOVIĆ OTAC PREDSEDNIČKOG KANDIDATA: Zoran Milanović zbog tragedije prekida svoju kampanju!

Hrvatska -

U 82. godini umro je Stipe Milanović, otac bivšeg premijera i sadašnjeg predsedničkog kandidata Zorana Milanovića. Stipe Milanović ostaće zapamćen kao čovek koji je, poput sina, imao političku karijeru koja možda nije bila istaknuta, ali je bila sasvim dovoljna u vremenima velikih turbulencija.

Naime, Stipe Milanović bio je predsednik ureda Mike Tripala, nekadašnjeg lidera Hrvatskog proleća uz Savku Dabčević-Kučar. Taj pokret je bio ugušen, ali je ipak iz njega izašao Ustav 1974. godine, kao njegovo najznačajnije dostignuće, na osnovu kog je Hrvatska i formalno-pravno ostvarila neovisnost.

Nakon pada Hrvatskog proleća Stipe Milanović odlazi iz politike, gde se više nije mogao naći.

Zanimljivo, u politici se nije eksponirao ni onda kad mu je sin postao premijer, iako je govorio da se ponosi njime, a kao zgodna anegdota prepričava se kako je sinu na početku političke karijere savetovao koju će opciju izabrati - SDP ili HDZ: "Ti izaberi, ali u ovoj drugoj opciji je više komunista!"

U Milanovićevom štabu potvrdili su nam informaciju o smrti oca bivšeg premijera. "Milanović do daljeg prekida učestovanje u kampanji", rekli su za Jutarnji.

Kurir.rs/Slobodna Bosna

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track