SRAMOTA! HRVATSKA POLICIJA ĆUTI NA TOMPSONOVO VELIČANJE USTAŠTVA: Pevač opet provocirao ustaškim pozdravom, a niko ne reaguje  (VIDEO)
Foto: EPA/ANTONIO BAT

provokacija

SRAMOTA! HRVATSKA POLICIJA ĆUTI NA TOMPSONOVO VELIČANJE USTAŠTVA: Pevač opet provocirao ustaškim pozdravom, a niko ne reaguje (VIDEO)

Hrvatska -

Na koncertu pevača Marka Perkovića Tompsona, koji veliča ustaštvo u svojim pesmama, u Skradinu ovog vikenda je ponovo uzvikivan ustaški pzdrav "za dom spremni" na javnom mestu, što je kršenje zakona i Ustava Hrvatske, ali policija, za sada, nije reagovala.

Iz MUP-a za hrvatski portal Index su potvrdili da su dobili informaciju događaju i da su je prosledili Opštinskom državnom tužilaštvu u Šibeniku da odluči o daljem postupanju. Iz DORH-a, za sada, nema odgovora na upit tog medija šta će "savetovati" policiji.

Podseća se naime, da je pre samo dve sedmice objavljena presuda Visokog prekršajnog suda prema kojoj je izvođač pesme "Bojna Čavoglave", Mario Roso, pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava "za dom spremni", kojim pesma, čiji je Tompson autor, počinje. Presuda je donesena 13. juna ove godine, a novčanom kaznom kažnjen je makarski pevač Roso, koji je Tompsonovu pesmu izveo na jednom svom nastupu 2015. godine.

U presudi stoji da je pozdrav "za dom" i "za dom spremni" korišćen i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta. Prema tumačenju predsednika Županijskog suda u Zagrebu, Ivana Turudića, izvođenje sporne pesme u delu izvikivanja ustaškog pozdrava je zabranjeno, a policija i DORH moraju to poštuju, sve dok sud, eventualno, ne donese drugačiju presuda o ovom slučaju.

I zamenik šefa policije Josip Ćelić naglasio je da policija mora da sprovodi zakon, u skladu sa presudom Visokog prekršajnog suda.

Obraćajući se svojoj publici na koncertu na Skradinu, Marko Perković Tompson je poručio da Hrvatska ima jednu pesmu iz Domovinskog rata oko koje se, kazao je, diže velika prašina.

"Nemojte da se to čini kao izgovor ili pravdanje, nije, za svaku dobru stvar se diže prašina, tako kaže naš narod, pa tako i za ovu našu pesmu koja je iz Domovinskog rata, koja je jedan od simbola Domovinskog rata. To je naša simbolika koju ne damo, ako je se odreknemo, odreći ćemo se i sebe, možda i Domovinskog rata... Otpevaćemo u sećanje na Domovinski rat pesmu Čavoglave, onako kako smo je pevali... Idemo zajedno...", najavio je Marko Perković, a Skradinom je u trenutku zagrmelo "za dom spremni" uz istovremeno dizanje desne ruke svih u publici.

Sporni snimak tog događaja objavio u snimku Index, a uprkos svemu, šibenska policija za sada neće postupati. Kako kažu - čekaju DORH zbog konsultacija odnosno "daljne koordinacije". Portal piše, pozivajući se na svoja saznanja, da je šibenska policija isto postupila i u slučaju nastupa Marka Perkovića Tompsona u Tribunju 24. juna ove godine, kada je takođe bilo izvikivanja ustaškog pozdrava.

Iz DORH-a do danas nije u policiju došla preporuka postupanja u slučaju i ovog kršenja javnog reda i mira, a nije, kako navode, bilo ni konsultacija s policijom.

Na pitanje Indexa dokle se došlo i u ovom slučaju, iz Tužilaštva još nema odgovora.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/ANTONIO BAT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track