POBUNA U HRVATSKOJ, MEDICINARI NA ULICAMA: Bolničko osoblje traži veće plate, dosta im da pare idu u privatne džepove (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook Radio 101 hr

protest

POBUNA U HRVATSKOJ, MEDICINARI NA ULICAMA: Bolničko osoblje traži veće plate, dosta im da pare idu u privatne džepove (FOTO, VIDEO)

Hrvatska -

Nekoliko stotina medicinskih sestara, tehničara i drugog bolničkog osoblja protestovalo je danas u Zagrebu tražeći povećanje plata i bolje uslove rada.Na sličnim skupovima kojima žele da upozore na teške uslove rada, pod sloganom "Pet do 12", okupile su se i njihove kolege u Splitu i Dubrovniku, a podršku su im dali brojni lekari.

"Dosta je da se naš javni novac troši na nekakve Agrokore, na privatne firme, a da nikada nema novaca za ikoga u zdravstvenom sistemu", rekla je predstavnica sindikata medicinskih sestara KBC Zagreb Gordana Miškulin na skupu ispred te bolnice.

Ona je upozorila na mnoge probleme zdravstva: od alarmantnog nedostatka osoblja što dovodi do spajanja ili zatvaranja pojedinih bolničkih odeljenja, potplaćenosti i neadekvatnih uslova rada koji dovode do sve većeg odlaska u inostranstvo, pa do nezainteresovanosti vlasri za rešavanje nagomilanih problema.

N1 prenosi izjavu jedne zaposlene da medicinska sestra s 20 godina radnog staža, koja radi na intenzivnoj nezi i ima troje dece, dobije platu od oko 7.000 kuna (950 evra), s radom praznicima i nedeljom. Uz to sestre rade same na po dvadesetak pacijenata, dok se u EU medinska sestra brine za tri do četiri pacijenta, a sve ostalo joj se dodatno plaća.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen Facebook Radio 101 hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track