HRVATSKI PROSVETARI POBESNELI, IZAŠLI NA ULICE DA ŠTRAJKUJU: Više od 1.500 radnika u Zagrebu zatražilo povećanje plata (VIDEO)
Foto: Prinstcreen Youtube Jutarnji list

hoće više para

HRVATSKI PROSVETARI POBESNELI, IZAŠLI NA ULICE DA ŠTRAJKUJU: Više od 1.500 radnika u Zagrebu zatražilo povećanje plata (VIDEO)

Hrvatska -

Više od 1.500 prosvetnih radnika je danas protestovalo u Zagrebu da bi tražilo povećanje koeficijenta plata u prosveti za šest odsto.

Skup su organizovali vodeći sindikati zaposlenih u školama uoči početka školske godine 9. septembra, kada počinje i primena novog nastavnog plana i programa pod nazivom "Škola za život".

Predstavnike sindikata čije zahteve podržava ministarka prosvete Blaženka Divjak, primiće danas premijer Andrej Plenković.

Nastavnici su u protestnoj koloni s Trga Republike Hrvatske došli pred sedište Vlade i Sabora na Markovom trgu, gde je dozvoljeno okupljanje najviše 1.500 osoba.

Nosili su transparente, među kojima "Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska!", "Svi ste vi imali učitelje", "Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente" i "Može li reforma obrazovanja bez nas?".

Nastavnici koji su u Zagreb stigli iz cele Hrvatske, najavluju da će ostati na Markovom trgu do završetka pregovora sindikalnih vođa s premijerom.

Sindikati od Vlade očekuju prihvatanje zahteva, a u protivnom će štrajkovati do ispunjenja zahteva.

Ministarka prosvete Blaženka Divjak izjavila je danas da treba otvoriti dijalog Vlade i sindikata.

"Svoju ulogu sada vidim kao ulogu medijatora, u smislu priznavanja argumenata, a s druge strane moramo jasno videti da je ulaganje u obrazovanje stvarno to - investicija, a ne trošak", rekla je Divjak.

Vlada se suočava i s mogućim štrajkovima zdravstvenih radnika koji su juče održali skupove upozorenja, takođe tražeći povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

Ministar finansija Zdravko Marić rekao je nedavno da u državnom budžetu nije predviđen novac kojim bi se udovoljilo zahtevima zdravstvenih i prosvetnih radnika, ali da će se na to odgovoriti posle "detaljnog uvida u situaciju".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen Youtube Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track