SLUČAJ ŠKARO POKAZAO LICEMERJE HRVATSKE ELITE: Bio je omiljen Tuđmanov sportista, lični Kolindin izaslanik a sada ga se svi odriču
Foto: Printscreen Youtube

lako ga ostavili na cedilu

SLUČAJ ŠKARO POKAZAO LICEMERJE HRVATSKE ELITE: Bio je omiljen Tuđmanov sportista, lični Kolindin izaslanik a sada ga se svi odriču

Hrvatska -

Bivši bokser i saborski zastupnik HDZ-a Damir Škaro, očigledno je sebe video kao važnog člana hrvatskog društva, a u tome je imao, čini se, i sistemsku podršku HDZ-ove elite.

Naprimer, Škaro je novembru prošle godine bio lični izaslanik predsednice Hrvatske na 3. kongresu sportskog turizma u Zadru, o čemu, naravno, postoji kratka vest na Škarinoj internet stranici gde je Kolindu Grabar Kitarović "unapredio" u doktorku iako ona doktorat još uvek nema.

U analizi portala Index.hr, se podsmešljivo osvrću na Škarovo poznavanje pravopisa pa zaključuju da je u govoru na kongresu "pokazao da se muči s pravopisom".

"nema razloga reč “svet” pisati velikim slovom usred rečenice, no Škaro je verovatno jedan od onih koji i pridev “hrvatski” pišu velikim početnim slovom"

U tekstu se dodaje da su "Škarin društveno-politički vrhunac nedvosmisleno bile 1990-e godine, kada je doževo strelovit uspon u HDZ-u najpre zahvaljujući tome što je bio jedan od sportskih miljenika Franje Tuđmana. Škaro nikad nije prestajao da naglašava da je na listi za sabor 1995. bio zahvaljujući Tuđmanovoj ličnoj intervenciji te je tako odradio i svoj jedini saborski mandat, tokom koga i nije zapamćen kao veliki govornik ili stručnjak za proceduru. Svojih pet godina u saboru Škaro je iskoristio da magistrira ekonomiju i objavi dve knjige i da bude deo tadašnjeg HDZ-ovskog džet-seta, čiji je deo i danas".

"Sanader za Škaru nije predvideo povratak u prvi ešalon stranke pa od 2000. do 2010. ostaje tek predsednik ogranka HDZ-a u zagrebačkom Maksimiru. Škari je ipak trebala nekakva funkcija pa 2004. kreće akcija uhljebljavanja u Autoklubu Siget izvedena uz standardne HDZ-ovske muljaže. Škaro je za predsednika tadašnjeg AMK Siget izabran zahvaljujući glasovima pedesetak novih članova, a i 15 godina kasnije je na toj funkciji, koja mu otvara vrata za razne aktivnosti i pozicije, naprimer, predsedničkog izaslanika i člana Upravnog odbora HAK-a.

Kao što je bilo jasno da je jedan saborski mandat u drugoj polovini 1990-ih bio vrhunac političke karijere Damira Škare, bilo je jasno da on do kraja života ima rezervirano mesto u HDZ-ovoj koteriji i uz Katoličku crkvu te da svoje osvojene društvene i materijalne pozicije može izgubiti jedino ako se suprotstavi stranci koja ga je stvorila, što, naravno, nikad nije učinio", dodaje se u tekstu.

"Od preuzimanja Autokluba Siget do danas javni život Damira Škare sastojao se od reda HDZ-a, reda Katoličke crkve, reda svečanih državnih svečanosti, reda misa, reda opijanja i pevanja u provincijskim birtijama, reda sportskih događaja i tako u krug. Sve to Škaro je vredno dokumentovao svojim smartfonom, snimajući selfije s HDZ-ovim najvažnijim ljudima - poput Kolinde i Plenkovića, s kardinalom Bozanićem, s Ćirom Blaževićem itd."

U tekstu se dodaje da je Škaro na svojoj službenoj stranici napisao da je u ratu učestvovao kao sportista, koji je pružao pre svega moralnu podršku hrvatskim borcima.

"Škaro se do jučer kretao u istim krugovima kao i najmoćniji ljudi u državi, s njima je pio i ćaskao, gledao teniske mečeve, s njima se fotografisao, bio je deo njih. Danas se svi oni od njega ili direktno ograđuju, ili ćute praveći se da ne znaju ko je uopšte Škaro.

"S Kaptola poručuju da kardinal Bozanić nikad nije primio Škaru, ali mu to nije smetalo da s Bozanićem napravi selfije, iz HDZ-a su juče poslali mlako saopštenje u kojem "osuđuju svako nasilje", dok su na Pantovčaku više od 24 sata većali o tome hoće li komentarisati činjenicu da je čovek kog je Kolinda birala za svog službenog izaslanika uhvaćenog zbog silovanja i pretnji. Danas nešto iza podne su se, ipak, odlučili za komentar u ofu u kojem ističu da predsednica “uvek i bez rezerve najoštrije osuđuje seksualno, porodično kao i svaki drugi oblik nasilja te podstiče svaku ženu da prijavi svaki oblik nasilja” i da očekuje “pravovremenu i delotvornu reakciju institucija.

Kolindina je ćutnja naročito licemerna jer ona je sa Škarom bila toliko dobra da je prošle godine posetila Autoklub Siget i time se pohvalila na internet stranici Kancelarije predsednice. Njen verni savetnik za zdravstvo i sport Tomislav Madžar je, pak, deo vođstva Škarinog Autokluba", piše u tekstu i dodaje se da je šokanta izjava predsednika HAK-a Slavka Tušeka, koji je rekao da mu je žao napadnute žene, ali verovatno nije jedina.

"Niko se ni nakon optužbi za silovanje ne želi zameriti suigraču Andreja Plenkovića i Kolindinom izaslaniku. Naravno da se u Hrvatskoj kakva je danas niko nije hteo zameriti prvoborcu HDZ-a, Tuđmanovom miljeniku, istaknutom članu večno vladajuće stranke, fudbalskom suigraču Andreja Plenkovića i izaslaniku Kolinde Grabar-Kitarović.

To je, izgleda, znala i zaposlenica AK-a Siget koja je Škara optužila za silovanje i ispričala novinarima svoje strašno iskustvo u njegovoj kancelariji. Naime, ona se nije sama usudila Škaru da prijavi policiji, nego je to učinila njena doktorka kada je dva dana nakon navodnog silovanja saznala šta se dogodilo njenoj pacijentkinji", dodaje se u tekstu.

"Iako su optužbe protiv Škare teške i uverljive, sve to ne znači da je on zaista izgubio svoje rezervisano mesto u HDZ-ovoj eliti. Stranka ga nije izbacila, nego se samo uopšteno ogradila, a ako HDZ bude bio agilan kao u slučaju svog župana Alojza Tomaševića kome se sudi za porodično nasilje, Škaro bar još par meseci ne treba da se brine oko svog članstva.

Čini se da licem

erne hrvatske elite svojeg pripadnika Škaru neće tako lako istovariti na deponiju odbačenih, nego da se još ostavlja prostora za mogućnost preokreta. Možda više neće biti izaslanik predsednice, ali to ne znači da mu neće stići poziv za svečani ručak na Pantovčaku. S Katoličkom crkvom će biti najlakše: Škaro samo treba da se ispovedi, izmoli pet Zdravomarija i biće rehabilitovan. Ako se hrvatski biskupi mogu družiti s ratnim zločincem Darijem Kordićem, onda im Škaro sigurno neće biti problem", naglašava se u tekstu i pita koliko još ovakvih ima u Hrvatskoj.

(Kurir.rs/Index.hr/Gordan Duhaček/Foto: Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track