LOPOV UPAO U SVEŠTENIKOV STAN I UKRAO MU 26 SATOVA: Nisam se ja zavetovao na siromaštvo, to je samo preporuka!
Foto: Zadarska nadbiskupija

ima se, može se

LOPOV UPAO U SVEŠTENIKOV STAN I UKRAO MU 26 SATOVA: Nisam se ja zavetovao na siromaštvo, to je samo preporuka!

Hrvatska -

Serijski lopov Frane Brković (34) za samo četiri meseca, od marta do jula 2017. godine, pokrao je uglavnom milostinju iz devet crkava i dva parohijska stana.

Najveći plen odneo je iz stana sveštenika Marija Sikirića u Zadru. Našao je i ukrao 26 ručnih satova.

"To je nešto što je meni drago i što meni bliski ljudi znaju pa mi poklanjaju za rođendane, prilikom promene parohije i slično. To mi je strast još iz vremena studiranja u Italiji, a sad imam 50 godina. Polovina tih satova je poklonjena. Ali ja imam neku svoju nagradu za rad i mogu s njom da radim šta mi je volja.

Ovako ispada da mi se nameće i diktira šta da radim, ali to ne čini institucija za koju radim. Osećam da sam ugrožen zbog toga, ugrožava mi se privatnost i potražiću zaštitu", rekao je don Mario.

Iz njegovog stana serijski provalnik ukrao je satove mnogih poznatih marki poput "roleksa", "omege", "tiso 1853", itd.

foto: Profimedia

"Ne želim da se opravdavam, ali deo tih satova su stari reparirani satovi, a roleks je bio samo jedan. Rešio sam se zbirke, nešto sam poklonio, nešto prodao. Jako mi je drag sat koji mi je poklonio zet pomorac, ali taj mi se nije ni vratio. To su meni uspomene nekih dragih ljudi. Ne znam zašto se stvari postavljaju tako tendenciozno i zašto mi se diktira kako da se ponašam, ako to ne čini Crkva", pita se sveštenik, a novinari su ga podsetili da mu je "šef" Isus Hrist razdelio svoje haljine siromasima.

"Ali ja nisam monah i nemam obavezu siromaštva, samo preporuku. Imam ja i oca i majku pa sam od njih dobio nasledstvo, s braćom i sestrama. Ako sam prodao zemlju, imam svoj novac. To je moja lična stvar. Imam i više od 1.000 knjiga, 30 belih majica i 25 pari mudanata, a mogao sam da skupljam poštanske marke ili sličice", rekao je don Mario.

Na Opštinskom sudu u Zadru traje suđenje Frani Brkoviću.

"Ne daj, Bože, da smo se našli sami u istoj prostoriji. Zajedno ne bismo izašli iz sobe. Jesam što jesam, sveštenik, ali sam i Bibinjac", rekao je župnik parohije blaženog Alojzija Stepinca.

A onda je objašnjavao šta je hteo da kaže.

"Samo sam hteo da kažem da imam karakter i vaspitanje sveštenika, a Bibinje su sredina u kojoj sam rastao", rekao je don Mario.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track