HRVATSKI RATNI ZLOČINAC BRANIMIR GLAVAŠ SE OSTRVIO NA PUPOVCA: Vreme je da se on konačno makne iz politike!
Foto: Printscreen: Youtube/N1, Printscreen: Youtube/ Al Jazeera Balkans

SRAMOTA

HRVATSKI RATNI ZLOČINAC BRANIMIR GLAVAŠ SE OSTRVIO NA PUPOVCA: Vreme je da se on konačno makne iz politike!

Hrvatska -

Napadima na predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovca pridružio se i osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš sa njegovom HDŠB, koji kaže da tu srpsku stranku ne treba zabraniti, ali je vreme da njen lider ode iz politikem, piše danas riječki Novi list.

List podseća da je Glavaševa stranka tražila izvinjenje Pupovca zbog izjave kojom je uporedio sadašnju Hrvatskom sa ustaškom NDH, a nakon što je grupa huligana u mestu Uzdolje, kod Knina napada Srbe u kafiću Petko dok su gledali fudbalsku utakmicu Crvene zvezde.

Glavaš je juče rekao da s obzirom na to da Pupovčevog izvinjenja nema očekuju stoga da se o tome raspravlja na koalicionom sastanku na kojem bi lider SDS S, ako, kako je rekao, doće, kaže "zašto stavlja znak jednakosti između Hrvatske i NDH".

On ističe da mu SDSS ne smeta kao koalicijski partner.

"Nemam ništa protiv te stranke. Ali, vreme je da se Pupovac konačno makne iz politike i da mlađi članovi SDS S kreiraju stranačku politiku", smatra Glavaš.

Inače, Glavaš je hrvatski političar, bivši general bojnik HV-a osuđen za ratne zločine u Hrvatskoj. Presudu mu je potvrdio Vrhovni sud Hrvatske. Bio je jedan od osnivača i najutjecajnijih čelnika Hrvatske demokratske zajednice, koju je 2005. napustio kako bi stvorio novu regionalnu stranku Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje.

Riječki dnevnik konstatuje da se Pupovac, ali i premijer Andrej Plenković nalaze pod sve većim pritiskom zbog sporne izjave lidera SDS S.

Zajednica udruženja veterana (HVIDR) preti zahlađenjem dnosa s HDZ-om ako SDS S ostane deo parlamentarne većine, a predsednik HSLS-a Darinko Kosor juče je takođe najavio da će napustiti koaliciju u slučaju da se Pupovac ne odrekne te izjave.

Očekuje se naredni koalicioni sastanak, na kojem će Pupovac, u skladu sa zaključkom Predsedništva SDS S, obavestiti partnere o njihovim stavovima, a Kosor, pak, zatražiti njegovo objašnjenje misli li zaista da je Hrvatska slična NDH.

"To što je Pupovac Hrvatsku, a onda i vladu i parlamentarnu većinu kojoj pripada uporedio s NDH, bilo je apsolutno pogrešno. Na prvom koalicijonom sastanku on mora nama partnerima, a onda i hrvatskoj javnosti, pojasniti je li to stvarno mislio. Ako stvarno to misli, što ja još ne znam, jer nisam to čuo od njega, onda mi ne možemo više biti partneri, to je mišljenje HSLS-a. NDH je bila zločinačka država i ako neko nas optužuje da smo vlada u takvoj državi, s takvima ne možemo biti u koaliciji", rekao je Kosor za zagrebačku N1 tv.

Inače Glavaševa HDŠB u saborskom klubu zajedno s Kosorom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track