G*VNA NA HRVATSKOJ OBALI SE VIDE I IZ SVEMIRA: Šokantan snimak Gugl mapa, a nadležni imaju lepo objašnjenje
Foto: Google maps

NEVEROVATNO

G*VNA NA HRVATSKOJ OBALI SE VIDE I IZ SVEMIRA: Šokantan snimak Gugl mapa, a nadležni imaju lepo objašnjenje

Hrvatska -

Zagađenje Jadrana fekalijama poprimilo je takve razmere da je nedavno kraj Vodnjana u Istri zabeleženo čak i na snimcma iz svemira.

Naime, stručnjaci se slažu da mrlje koje se vide na satelitskim snimkama Gugl Mapsa u području nedaleko od kanalizacionog ispusta kod Vodnjana najverovatnije potiču od fekalija.

One se vide na području oko Peroja u Istri, oko 4 km zapadno od Fažane i nešto manje severno od Brioni. Problem je posebno alarmantan jer se navodno šire prema Nacionalnom parku Brioni.

Šef kancelarije gradonačelnika Vodnjana Filip Macan za Index.hr je objasnio da sistemom odvoda i prečišćavanja otpadnih voda na području Grada Vodnjan-Dignano upravlja javno trgovačko društvo Pragrande d.o.o., uputivši novinare na njih.

Takođe je istakao da se taj sistem odvoda i prečišćavanja otpadnih voda ne koristi isključivo za potrebe korisnika s područja Grada Vodnjan-Dignano, već i za šire područje koje teritorijalno obuhvata područje naselja Štinjan grada Pule, Grada Vodnjan-Dignano i opštine Fažana.

Iz uprave Pragrandea objasnili su da problem nije ni njihov, nego da dolazi iz zastarelog sistema iz 1980-ih. Najavljuju da će sledeće godine početi izgradnja novog koji bi trebao da bude kvalitetnije rešenje.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Google Maps

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track