Najnovije vesti

KAD SRBIN KUPUJE, AKCIJE SKAČU! Deonica Kraša probila 140 evra!
Foto: EPA

REKORD!

KAD SRBIN KUPUJE, AKCIJE SKAČU! Deonica Kraša probila 140 evra!

Hrvatska

ZAGREB - Deonica Kraša nastavila je da obara rekorde i već na otvaranju današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj berzi preskočila je vrednost od hiljadu kuna (135 evra).

Najviša cena po kojoj se trguje dostigla je jutros 1.090 kuna (147 evra), uz respektabilan promet od 12 miliona kuna (1,6 miliona evra), prenosi portal novac.hr.

Pošto je promet Krašovim deonicama prošlog petka pao na "samo" 9,2 miliona kuna (1,24 miliona evra), juče je ostvaren novi rekord od čak 68,6 miliona kuna (9,25 miliona evra). 

Pri tome je cena deonice porasla 17 odsto u odnosu na petak i na zatvaranju trgovanja u ponedeljak je iznosila 995 kuna (134 evra). Skok cene donosi nova iskušenja i radnicima koji su vlasnici deonica u okviru Kraš ESOP.

"Upravo je to, verovatno, i bila namera kompanije Kappa Star Limited Nebojše Šaranovića, koja je prošle srede kupila 8,75 posto Krašovih deonica (na kastodi računu Rajfajzen banke Austrija). Vanredna skupština preduzeća Kraš ESOP, sazvana za 30. septembar, na kojoj će se odlučivati o sklapanju sporazuma o zajedničkom delovanju s Mesnom industrijom 'Braća Pivac' u javnoj ponudi za kupovinu ostalih deonica Kraša, mogla bi stoga rezultirati i raspravom o mogućoj prodaji deonica", ocenjuje se u tekstu.

Ipak, do sada su sve informacije iz Kraš ESOP-a i Mesne industrije "Braća Pivac" ukazivale na to da su i jedni i drugi čvrsti u stavu da neće prodavati deonice trećoj strani.

Shodno ceni od 1.000 kuna po deonici, Kraš ima tržišnu kapitalizaciju od 1,5 milijardi kuna (oko 202,3 miliona evra), u odnosu na nivo od 570 miliona kuna (76,8 miliona evra) na kom je bila 4. septembra.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...