KEŠ ZA MARŠALOV BROD: Grad Rijeka uzima kredit za obnovu Galeba (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

teška odluka

KEŠ ZA MARŠALOV BROD: Grad Rijeka uzima kredit za obnovu Galeba (VIDEO)

Hrvatska -

Na riječkom Gradskom veću danas se glasalo o obnovi broda Galeb.

Nakon sastanka klubova odbornika, predsednik Gradskoga veća Andrej Poropat uvrstio je kao poslednju tačku glasanje o referendumu u vezi s obnovom Galeba, a čije raspisivanje traži 15 opozicionih većnika. Poropatov predlog prihvaćen je jednoglasno.

Prema predlogu odbornika, referendumsko pitanje bi trebalo bi da glasi 'Jeste li za to da se raskinu i/ili otkažu svi ugovori koji obvezuju Grad Rijeku na finansiranje troškova rekonstrukcije i opremanja motornog broda Galeb iz sopstvenih sredstava?'

Iduća tačka je bila glasovanje o kreditu za obnovu Galeba.

Odnos snaga je bio nerešen u vezi s prihvaćanjem kredita, s tim da je Lista za Rijeku najavila da bi mogla podržati zaduženje jer bi odbijanje kredita prouzročilo veću štetu za gradski budžet budući da su obnova Galeba i Palate šećerane vezani istim ugovorom za europska sredstva.

Galeb je od ranih 50-ih bio brod Jugoslovenske ratne mornarice (JRM) i Titova ploveća rezidencija kojom je obišao svet. Poslednji put je na Galebu bio pre tačno 40 godina, u avgustu 1979. godine.

Za 27 godina, koliko je brod služio Maršalu, on je na njemu boravio 550 dana, mnogo manje nego što je brod služio mornarici do raspada Jugoslavije.

Kurir.rs/24 sata.hr Foto:Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja