HRVATSKI NOVINARI BESNI NA KOLINDU: To što nije dozvolila da joj postavljamo pitanja je NEDOPUSTIVO! Šta smo mi, držači mikrofona?!
Foto: Printscreen YouTube/N1

OGORČENI

HRVATSKI NOVINARI BESNI NA KOLINDU: To što nije dozvolila da joj postavljamo pitanja je NEDOPUSTIVO! Šta smo mi, držači mikrofona?!

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo ocenilo je nedopustivim potez aktuelne predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je na zvaničnoj objavi kandidature za novi petogodišnji mandat novinarima zabranila postavljanje pitanja.

"Postavljanje pitanja u interesu javnosti nije samo pravo novinara, nego je i njihov posao. Ako ta mogućnost ne postoji, u potpunosti se gubi smisao postojanja novinarske struke", poručili su iz novinarskog društva.

Ovo udruženje ocenjuje da je takav tretman medija od političkih zvaničnika u potpunoj suprotnosti s demokratskim standardima, a svojstven je, kako navode, "totalitarnim sistemima", koje upravo predsednica u svojim javnim nastupima ne propušta da osudi.

"Da u tim nastupima nije iskrena, pokazala je (jučerašnjom) zabranom medijima da rade svoj posao", stoji u saopštenju Hrvatskog novinarskog društva. Dodaje se ta taj potez najbolje odslikava odnos predsednice u proteklih pet godina prema novinarima, koje tretira isključivo kao držače mikrofona, što je, kažu, uvredljivo za novinarsku profesiju.

"HND odavno upozorava da aktuelna predsednica, kao i njeni prethodnici na toj dužnosti u proteklih gotovo 20 godina, ne održava redovne konferencije za novinare, a iste se loše prakse u proteklih petnaestak godina drže i sve hrvatske vlade.

foto: Printscreen YouTube/Vlada Republike Hrvatske

Goran Grlić Radman

Sve češće se, kažu, na javnim događajima na kojima se pojavljuju najviši zvaničnici nisu dopuštena novinarska pitanja. Podseća se i na nedavnu konferenciju za novinare na kojoj je bio predstavljen novi šef diplomatije Goran Grlić Radman, koji takođe nije dozvolio novinarska pitanja, ali je tražio aplauz.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track