DUBRAVKA ŠUICA SASLUŠANA U EP: Hrvaticu ispitivali 3 sata, a o poreklu milionske imovine dobila je samo JEDNO PITANJE!
Foto: Printscreen: Youtube/N1

dobila zeleno svetlo

DUBRAVKA ŠUICA SASLUŠANA U EP: Hrvaticu ispitivali 3 sata, a o poreklu milionske imovine dobila je samo JEDNO PITANJE!

Hrvatska -

Hrvatska evroparlamentarka, Dubravka Šuica, koja je kandidat za potpredsednicu Evropske komisije za demokratiju i demografiju, saslušana je pred nadležnim Odborom Evropskog parlamenta.

Šuica je saslušana u jeku afere zbog njene imovinske karte, odnosno imovine koja je značajno uvećanja tokom godina bavljenja politikom.

Imovina Šuice, bila je proteklih sedmica u fokusu paznje hrvatskih medija, a tm povodom se udruženje GONG obratilo i Briselu, što je naišlo na oštru osudu premijera Andreja Plenkovića.

Šuica je sinoć saslušana pred Odborom za ustavna pitanja, kojima su se pridružil i članovi Odbora za rad i socijalna pitanja, preneli su hrvatski mediji.

Saslušanje je trajalo tri sata.

Portal Index je preneo da osim što je demonstrirala ono što se kolokvijalno zove "rušian english", Šuica je na ispitivanju odgovarala na monotona i često bezvezna pitanja članova Odbora.

Navode da je bilo i nešto malo škakljivih pitanja poput abortusa, seksualnih manjina i slično, te dodaju da se Šuica na svako od tih pitanja potrudila dati "nekonkretan odgovor", dok se članovi Odbora nisu trudili dublje da uđu u tematiku i insistiraju na konkretnijim odgovorima.

Za tri sata saslušanja samo jedno pitanje se odnosilo na poreklo njene višemilionske imovine u evrima, piše Index.

Inače, prema utvrđenoj proceduri koja važi za sve kandidate, nakon saslušanja sastaju se koordinatori zastupničkih klubova koji iza zatovorenih vrata glasuju o kandidatu. Za "zeleno svetlo" potrebna je dvotrećinska većina koordinatora.

Dobila zeleno svetlo

Nakon održanog saslušanja Dubravke Šuice, kandidatkinje Hrvatske za potpredsednicu Evropske komisije pred Odborom za ustavna pitanja Evropskog parlamenta, taj je odbor u 22:30 održao sednicu iza zatvorenih vrata na kojoj su doneli odluku da će podržati Šuicu za funkciju.

Za nju se izjasnila najveća grupacija u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija kojoj pripada i HDZ, ali i druga najveća - Socijaldemokrati kojima pripada SDP.

Za Šuicu su još glasali Obnova Evrope i ECR, a protiv su bili Zeleni, Nordijska zelena levica i Identitet i demokratija.

Šuici je, iako proces potvrđivanja njenog ulaska u Komisiju formalno još nije završen, već na Tviteru čestitao premijer Andrej Plenković.

"Čestitam na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Evropskog parlamenta za potpredsednicu Evropske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspeh za Hrvatsku", napisao je Plenković.

Konačnu odluku o ulasku Dubravke Šuice u Evropsku komisiju doneće, na temelju ove preporuke Odbora, Evropski parlament 23. oktobra ako se 17. oktobra donese odluka da je prikupljeno dovoljno informacija i proces se proglasi zatvorenim.

Kurir.rs/Tanjug/Index.hr

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track