SVE VEĆE NEZADOVOLJSTVO U HRVATSKOJ: Posle osnovnih i srednjih škola, u štrajk bi mogli da stupe u fakulteti!
Foto: Profimedia

očekuju ih pregovori

SVE VEĆE NEZADOVOLJSTVO U HRVATSKOJ: Posle osnovnih i srednjih škola, u štrajk bi mogli da stupe u fakulteti!

Hrvatska -

Visoki savet Sindikata nauka Hrvatske doneo je odluku o ulasku u štrajk, a zahtevi su identični onima koje ističu prosvetni radnici u osnovnim i srednjim školama.

To znači da će i taj sindikat tražiti ujednačavanje plata u sektoru nauke i visokog obrazovanja, pre svega nenastavnog osoblja, javlja HRT.

Predsednik Visokog saveta Nezavisnog sindikata nauka Igor Radeka objašnjava da je taj sindikat tek najavio štrajk i da prvo mora da se uđe u proces pregovora sa vladom.

"Tek posle toga, ako ne dođe do dogovora, krećemo u štrajk i tada će biti dogovoreni termin i modaliteti štrajka", objasnio je Radeka. Ministarka nauke Blaženka Divjak ocenila je da finansijski efekti ispunjenja zahteva sindikata nauka nisu veliki, prenosi Index.hr.

"Ako razgovaramo o poštenom odnosu prema svima, onda treba da razgovaramo i sa Sindikatom visokog obrazovanja u smislu koji su to minimum zahtevi koji se moraju ispuniti ukoliko se dođe do pomaka", rekla je Divjak.

U Hrvatskoj je prošle nedelje počeo štrajk profesora i učitelja, nakon što su propali pregovori između sindikata i vlade.

Vlada je u celini odbila zahteve za izmenama koeficijenata složenosti poslova u sistemu vaspitanja i obrazovanja i ponudila povećanje od dva odsto kroz dodatke i to od 1. oktobra, kao i dva odsto od 1. juna sledeće godine, što sindikat nije prihvatio.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track