SENZACIONALNO OTKRIĆE U KOMŠILUKU: Kod Vinkovaca pronašli rimska kola sa konjima! (FOTO)
Foto: Facebook/Gradski portal Cibalia.info

arheološko blago

SENZACIONALNO OTKRIĆE U KOMŠILUKU: Kod Vinkovaca pronašli rimska kola sa konjima! (FOTO)

Hrvatska -

Tokom ovogodišnjih arheoloških iskopavanja, arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i Instituta za arheologiju iz Zagreba kod Starih Jankovaca, nedaleko od Vinkovaca, otkrili su senzacionalan nalaz rimskih kola na dva točka s konjima.

U humci prečnika oko 40 metara i sačuvane visine oko 1 metar pronađena je velika grobna komora u koju su položena kola.

Kustos u vinkovačkom muzeju Boris Kratofil pojasnio je kako običaj sahranjivanja pod zemljane humke ili tumule predstavlja izuzetan način pogrebnog rituala tokom rimskog doba na jugu Panonske nizije.

"To se povezuje s veoma bogatim porodicama koje su imale istaknutu ulogu u administrativnom, društvenom i ekonomskom životu provincije Panonije. Aristokratska porodica nastanjena u blizini Cibala želela je svim putnicima-prolaznicima da prikaže svoj status, ali i bogatstvo koje su posjdovali", rekao je Kratofil.

Na osnovu pronađenih metalnih delova kola i brojnih predmeta konjske opreme procenjuje se kako grobnica datira iz 3. veka što je svrstava među najmlađe primere ovakvog pogrebnog običaja.

Direktor Instituta za arheologiju Marko Dizdar ističe kako se radi o neverovatnom i senzacionalnom otkriću koje je jedinstveno u Hrvatskoj.

"Posle ovoga sledi dug postupak restauracije i konzervacije, ali isto tako i kompletna analiza pronađenog. Za nekoliko godina nešto više ćemo znati o porodici čiji su članovi sahranjeni ovde pre 1800 godina. Zanima nas više i o samim konjima, odnosno, jesu li uzgajani ovde ili su stigli iz drugih krajeva carstva", istakao je Dizdar.

Posle restauracije pronađena rimska dvokolica biće deo stalne postavke Gradskog muzeja u Vinkovcima.

Kurir.rs/Vecernji.hr Foto: Facebook/Gradski portal Cibalia.info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track