Najnovije vesti

PENAVA I BUKVALNO GAZI ĆIRILICU Gradonačelnik Vukovara bacio dokument na srpskom pismu, a zatim napao srpske odbornike: Ovo je čin agresije!
Foto: Printscreen

srbomrzac

PENAVA I BUKVALNO GAZI ĆIRILICU Gradonačelnik Vukovara bacio dokument na srpskom pismu, a zatim napao srpske odbornike: Ovo je čin agresije!

Hrvatska

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napravio je incident na sednici Gradskog veća Grada Vukovara, kada je na pod bacio predlog statuta Vukovara na ćirilici.

Predlog statuta mu je dao odbornik SDSS-a Srđan Kolar, nakon odluke Veća da se nisu se stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru.

 

Na statutu koji je Kolar predao Penavi naslov je bio ispisan ćiriličnim pismom, dok je podnaslov na latinici na kome piše "Da se bolje razumemo", što je i naslov kampanje Srpskog narodnog vijeća koja ima za cilj skidanje stigme sa ćirilice, prenosi zagrebačka N1 televizija.

 

"Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog veća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru", rekao je Penava i poručio Kolaru da ga je duboko uvredio.

 

Kako je rekao, Kolar je tim činom "pogazio sav napor i trud" u procesu mirne reintegracije. "Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspeli 1991., da uvedete ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva deca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije juče, danas, sutra svim sredstvima!", rekao je Penava.

Kolar je na to, kako se navodi, optužio Penavu da ne može da prihvati trećinu stanovništva u Vukovaru, a zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković ocenio da je sednica gradskog veća organizovana kao "suđenje srpskoj zajednici, pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ali i u celoj Hrvatskoj".

 

Penava je na sednici veća izjavio da je još nisu stekli uslov za poboljšanje uslova života Srba, a to je rekao nakon konstatacije da je postignut određeni nivo dijaloga između građana hrvatske nacionalnosti i svih ostalih nacionalnih manjina koji omogućava suživot do određenog nivoa, i nakon što je zaključio da se "sistemski odlaže sprovođenje postupka protiv počinioca ratnih zločina tokom ratnih dešavanja 90-ih godina", prenosi zagrebačka N1 televizija.

 

Penava je dodao i da "oni nemaju problem sa Srbima koji su branili Hrvatsku i onima koji su tu zatečeni", ali da imaju problem "s onima koji ne idu u Kolonu sećanja" u Vukovaru.

 

U julu ove godine hrvatski Ustavni sud odlučio je da prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju da se unaprede.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...