Najnovije vesti

SLOVENIJA PROTIV ULASKA HRVATSKE U ŠENGEN Šarec: Neka se time bavi naredna Evropska komisija
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

blokada

SLOVENIJA PROTIV ULASKA HRVATSKE U ŠENGEN Šarec: Neka se time bavi naredna Evropska komisija

Hrvatska

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je juče u Briselu da je Slovenija protiv toga da o ulasku Hrvatske u Šengen odlučuje sadašnja Komisija koju vodi Žan Klod Junker, te da bi to trebalo prepustiti idućem sastavu Komisije.

"Slovenija je protiv toga da Komisija čiji mandat uskoro završava o tome odučuje, time bi se morala baviti iduća Komisija", kazao je slovenačkim novinarima Šarec koji je učestvovao na samitu EU.

Dodao je kako je o tome razgovarao na marginama skupa evropskih čelnika, ali nije želeo da otkrije s kim, prenosi Hina.

"To danas ne mogu da komentarišem jer ne bi bilo svrsishodno, ionako je previše toga već u medijima, na društvenim mrežama, rekao je Šarec. "Naše stajalište je jasno, a to je da Komisija o tom pitanju ne sme odlučivati politički", kazao je Šarec, a na pitanje ima li informacije da će odluka Komisije zaista biti "politička", dodao: "Nemamo nikakvih posebnih informacija, ali i mi svašta možemo čuti".

Šarec je poslednjih nedelja više puta istakao slovenačke rezerve o tome da sadašnja Komisija odlučuje o hrvatskoj spremnosti za ulazak u šengenski prostor, pojašnjavajući da bi u slučaju da odluka bude "politička", odnosno u korist Hrvatske i Slovenija tada delovala "politički", ne pojašnjavajući šta bi to značilo.

Glavni Šarecov prigovor ulasku Hrvatske u Šengen ne tiče se njene tehničke spremnosti nego spora oko sprovođenja arbitraže o granici šta Slovenija traži a Hrvatska rezolutno odbija.

Odlazeća Komisija koju vodi Junker prema rasporedu bi u utorak trebalo da odlučuje da li Hrvatska ispunjava tehničke uslove za ulazak u sćengensko područje, što još ne znači ulazak Hrvatske u Šengen, jer se odluke o proširenju zone bez graničnih kontrola donose na sednicama Saveta EU i za to je potreban konsenzus svih članica Evropske unije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Stephanie Lecocq)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...