OD OVOG HRVATSKOG GRADA MIGRANTI SU NAPRAVILI PAKAO: Niko nije siguran u kućama, kradu i otimaju kola, svi strahuju da NAJGORE DOLAZI (VIDEO)
Foto: Screenshot

jezivo

OD OVOG HRVATSKOG GRADA MIGRANTI SU NAPRAVILI PAKAO: Niko nije siguran u kućama, kradu i otimaju kola, svi strahuju da NAJGORE DOLAZI (VIDEO)

Hrvatska -

Izjava Zdravke Borasa, ministra unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačke županije o migrantskoj krizi koja iz dana u dan dobija zamah u tom delu Hercegovine, "kako građani trebaju zaključavati svoje kuće i automobile“ dočekana je proteklih dana sa malom dozom podsmeha u Zapadnoj Hercegovini.

Posebno jer takve reči dolaze od jednog visoko pozicioniranog policijskog zvaničnika, od kojeg se očekuje da ponudi neke konkretne mere kako bi se zaustavio migrantski talas koji zapljuskuje ovaj deo Hercegovine i Hrvatske koji se na njega naslanja.

Ali, da i policija na neke stvari sve manje može da utiče dokaz je burna noć sa subote na nedelju u Vrgorcu. Migranti u posljednje vreme svakodnevno iz Ljubuškog prelaze granicu prema Vrgorcu i Hrvatskoj, neki sami, a neki uz pomoć sitnih kriminalaca i krijumčara.

Pre dva meseca provalili su u dve napuštene porodične kuće u Crvenog Grmu i napravili ogromnu štetu, vlasnici su ostali šokirani kad su videli što su napravili. I upravo iz Crvenog Grma i Prologa preko polja ili brdskim stazama prelaze granicu do Velikog Prologa i Hrvatske.

Kad uđu u Hrvatsku pokušavaju da se dokopaju auto-puta A1.

U subotu veče 25-godišnji sirijski državljanin s biciklom je prešao hrvatsku granicu. Za sad se ne zna je li preko polja ili nekim putem, i 300-ak metara od graničnog prelaza Orahovlje (BiH )-Orah (Hrvatska), ispred porodične kuće u Orahu ukrao "Opel astru“.

S tim vozilom se uputio po deo ekipe koja ga je čekala negde oko Velikog Prologa. Ali, nije uspeo stići do njih, jer je u međuvremenu vidio policijsku patrolu i udario u brdo, pa se prevrnuo na krov i uništio automobil.

"Gosti su mi bili u kući, sedeli smo i pričali kad su me pozvali iz policije da mi je automobil prevrnut na krovu u Velikom Prologu, ostao sam šokiran. Odmah sam izašao ispred kuće kad vidim nema automobila, gde je bio parkiran ostavljen bicikla. Kako su mi rekli u policiji. 25-godišnji Sirijac išao je na Veliki Prolog da pokupi ostale, ali video je policijsku patrolu i od straha udario u brdo i okrenuo se na krov", rekao je vlasnik automobila, zamolivši da ostane anoniman.

U međuvremenu jedna grupa migranta pokušala je u samom centru Vrgorcada ukrade kombi od poznatog majstora Stipe Ercega.

"Nevesta je bila na balkonu, mislim da je to bilo iza 22 sata. Čula je galamu i lavež pasa. Pogledala je na ulicu, kad ono njih petoro-šestoro pokušava da provali u moj kombi. Dok smo mi pozvali policiju i dok su oni došli, oni su pobegli prema groblju, i dalje prema Rastoku u šumu", otkrio je Erceg.

Nezvanično je ista grupa pokušala da ukrade kombi i u jednoj građevinskoj kompaniji, ali kad su videli noćnog čuvara pobegli su.

Pre četiri meseca, samo par stotina metara dalje, migranti su ukrali "mercedesa sprintera“ vrednog 15.000 evra. Na sreću, vlasnik ga je pronašao u Čakovcu, gde su ga i ostavili.

Kako i na koji način stati ovome na kraj, svi se pitaju u Tinovu gradu. Jedno je sigurno, stanovnici Vrgorca i Vrgoračke krajine mirno i bezbrižno više ne spavaju.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track