KOLINDA HTELA DA OPRAVDA SVOJ GOVOR O GVOZDENOJ ZAVESI, PA SE JOŠ VIŠE UKOPALA: Uvedimo nedelju dana bivše Jugoslavije, najviše ću ja profitirati od toga
Foto: EPA / Abir Sultan

opterećena jugoslavijom

KOLINDA HTELA DA OPRAVDA SVOJ GOVOR O GVOZDENOJ ZAVESI, PA SE JOŠ VIŠE UKOPALA: Uvedimo nedelju dana bivše Jugoslavije, najviše ću ja profitirati od toga

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je njen govor u Vašingtonu prilikom primanja nagrade za životno delo Fondacije Fulbrajt, u kojem je, između ostalog, pomenula da je živela iza Gvozdene zavese, imao toliko sadržajnih poruka da je fokusiranje na tu jednu stvar "vrlo, vrlo površno" i "nije dobro za ovo društvo".

"Čerčil je rekao da se Gvozdena zavesa spustila od Šćećina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prestonice srednjeevropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari menjale, bio neko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan", izjavila je Grabar Kitarovićeva.

Portal Index ocenio je da je netačna izjava hrvatske predsednice da je bila "devojka rođena sa pogrešne strane Gvozdene zavese".

Ona to nekoliko puta ponovila na nekoliko različitih skupova, a iako se Hrvatska, kao deo Jugoslavije, nalazila neko vreme iza Gvozdene zavese, nije tačno da se Kolinda rodila iza nje.

Pod Gvozdenom zavesom se podrazumeva imaginarna granica koja je delila Evopu na dva dela, kapitalistički Zapad i socijalistički Istok, i da je ona stvarno obuhvatala deo do Trsta, međutim, Jugoslavija se još 1948. godine odvojila od istočnog bloka i postala nezavisna od blokova i kasnije članica Pokreta nesvrstanih.

Pojašnjavajući svoj govor prilikom primanja nagrade Fulbrajt, ona je poručila da "niko ne treba da je uverava u život kakav nije bio".

"Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo i kako je bilo putovati s crvenim pasošem, kakva ste poniženja doživljavali, šta je to značilo plaćati depozit. Ako je iko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, uvešćemo nedelju dana bivše Jugoslavije. Znate ko će najviše profitirati? Ja lično, jer ako kažete bilo šta protiv mene, završićete na Golom otoku", kazala je Grabar Kitarovićeva.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track