PROSVETARI U HRVATSKOJ UŠLI U 15. DAN ŠTRAJKA! Traže da im se ispune zahtevi i poručuju: Nećemo odustati!
Foto: Shutterstock

rešeni da idu do kraja

PROSVETARI U HRVATSKOJ UŠLI U 15. DAN ŠTRAJKA! Traže da im se ispune zahtevi i poručuju: Nećemo odustati!

Hrvatska -

Sindikati u osnovnim i srednjim školama ušli su danas u 15. dan cirkularnog štrajka, a ako Hrvatska narodna stranka (HNS) napusti vladajuću koaliciju, kabinet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića će ostati bez još jednog ministra - Blaženke Divjak.

Danas štrajkuju škole u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a najavljeno je da će sutra štrajkovati škole u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Iz sindikata su poručili da je program štrajka pripremljen za celi novembar.

Sindikalci u prosveti traže povećanje koeficijenta složenosti posla i tvrde da neće odustati dok se to ne dogodi.

Oni nisu zadovoljni najavljenim povećanjem zarada za 6,12 odsto u narednoj godini, koje im je obehcao premijer, a koje bi bilo isplaćeno iz tri puta od po dva posto.

Šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, gostovao je jutros na Hrvatskom radiju, u emisiji "U mreži prvog" i najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva.

foto: Profimedia

"Mi smo krenuli u štrajk do ispunjenja zahteva. Oni nisu ispunjeni, o njima se ne želi ni govoriti, vlada obmanjuje javnost da su naši zahtevi zadovoljeni, da ne znamo šta radimo", rekao je Mihalinec.

Oni će, kazao je, štrajkovati bez obzira na to da li će se raspasti vladajuća koalicija i da li u budžetu sada ima novca.

"Mi očekujemo da ćemo konačno sesti za sto i da će naši zahtevi biti ukalkulisani u budžet", rekao je Mihalinac.

A, ako HNS napusti vladu, to bi značilo odlazak ministarke Blaženke Divjak, koja dolazi iz te stranke.

Postavlja se pitanje ko bi mogao da je nasledi, a prema pisanju Jutarnjeg lista, u celu vladajuće stranke HDS prevladava mišljenje da više ne smeju dopustiti da im, kako se navodi, obrazovanje izmakne iz ruku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track