PLENKOVIĆEVA ČUDNA SEDNICA Čestitao ministrima što su došli: To je dobro, to je neobično, čestitam! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

a o štrajku ništa

PLENKOVIĆEVA ČUDNA SEDNICA Čestitao ministrima što su došli: To je dobro, to je neobično, čestitam! (VIDEO)

Hrvatska -

Današnjoj sednici hrvatske vlade prisustvuju svi ministri, a premijer Andrej Plenković im je na samom početku čestitao na tome, ne spominjući pritom povećanje plata zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, koji štrajkuju 16 dana.

"Svi ministri na vladi, to je dobro, to je neobično. Čestitam", rekao je Plenković, čija vlada je poslednjih dana dovedena u pitanje, zbog najave HNS da će napustiti vladajuću koaliciju, ukoliko zahtevi zaposlenih u prosveti ne budu ispunjeni.

Mediji su objavili da je Plenković čak razgovarao sa predstavnicima nekih političkih subjekata koji bi mogli da "uskoče" u vladu umesto HNS.

Na otvorenom delu sednice, premijer je istakao da je minimalna zarada u Hrvatskoj tokom mandata njegove vlade porasla na 3.000 kuna, a da je predlog da od 1. januara naredne godine minimalac iznosi 3.250 kuna neto.

"To je povećanje minimalne plate tačno za 100 evra u mandatu ove vlade", rekao je Plenković, ocenivši da je to bez presedana u istoriji hrvatske vlade.

Govoreći o rebalansu budžeta za ovu godinu, naglasio je da je on na tragu planiranih rashoda i dodao da je to poruka pouzdanosti, predvidivosti i stabilnost rada vlade.

A kada je reč o budžetu za narednu godinu, Plenković je rekao da se on zasniva na stopi rasta od 2,5 odsto.

Istakao je i smanjenje udela javnog duga u BDP-u na 71,5 odsto.

To, kako je rekao, jača hrvatski položaj na međunarodnim finansijskim tržištima i utiče na poboljšanje kreditnog rejtinga.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track