PRESUDA SUDA U STRAZBURU TEŽAK UDARAC ZA HRVATSKU: Prozvali naše komšije zbog loših uslova u zatvoru!
Foto: Profimedia

loš smeštaj

PRESUDA SUDA U STRAZBURU TEŽAK UDARAC ZA HRVATSKU: Prozvali naše komšije zbog loših uslova u zatvoru!

Hrvatska -

Evropski sud za ljudska prava objavio je presudu kojom je utvrdio da su neodgovarajući uslovi smeštaja zatvorenika u zagrebačkom zatvoru dostigli nivo "ponižavajućeg postupanja".

Sud u Strazburu je zaključio da je podnosilac zahteva Dušan Ulemek u određenim razdobljima izdržavanja kazne na raspolaganju imao manje od tri "kvadrata" ličnog prostora, javila je Hina.

Podsetili su i da su zabrinutost o uslovima smeštaja u zatvoru u Zagrebu u svojim izveštajima izrazili hrvatski Ustavni sud, ali i javni pravobranilac i Evropski odbor za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Za utvrđenu povredu sud je podnosiocu dosudio iznos od hiljadu evra na ime neimovinske štete kao i 2.890 evra za troškove postupka.

foto: Profimedia

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko nijedna od strana u postupku u roku od tri meseca od dana objave presude ne podnese zahtev za njenim preispitivanjem pred Velikim većem.

Ulemekova advokatica Lidija Horvat u izjavi Hini kazala je da je presuda od velike važnosti jer samo njena kancelarija pred domaćim sudovima zbog uslova u zatvorima ima dvestotinak tužbi. Tužbe su, dodaje, osim toga podneli i brojni drugi advokati, ali i zatvorenici individualno.

foto: Profimedia

Horvatova podseća da je hrvatski Ustavni sud još u odluci iz marta 2009. naložio Vladi da u primerenom roku, ne dužem od pet godina, prilagodi kapacitete zatvora u Zagrebu potrebama smeštaja osoba lišenih slobode, ali da do današnjeg dana, ni nakon punih 10 godina, po navedenoj odluci nije postupljeno.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track