KO O ČEMU, PENAVA O VELIKOSRPSKOJ IDEJI: Gradonačelnik Vukovara ovaj put prozvao i hrvatsku vlast!
Foto: Beta/Admir Biljubašić

čovek bez ideje

KO O ČEMU, PENAVA O VELIKOSRPSKOJ IDEJI: Gradonačelnik Vukovara ovaj put prozvao i hrvatsku vlast!

Hrvatska -

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je da gotovo tri decenije od zločina na Ovčari hrvatske institucije okreću glavu od tog problema i tvrdi da u Srbiji i dalje živi velikosrpska ideja.

Penava je u Zagrebu, na okruglom stolu "Ovčara - zločin bez kazne", rekao da gotovo tri decenije od tog zločina hrvatske institucije okreću glavu od tog problema, zaključivši da u državi očigledno postoje strukture kojima istina ne odgovara.

"Sad već čujemo da je to stvar prošlosti, svako malo čujemo iz medija i političkih sfera da se treba okrenuti budućnosti, da je rat iza nas", kazao je on.

Penava se požalio na trenutnu situaciju u Hrvatskoj u kojoj, kako je ocenio, tražiti pravdu i istinu, postaje retrogradno.

"Neko je te stvari potpisao, neko je dao ta ovlašćenja, bojim se da taj neko i dan danas zauzima važna mesta u sistemu naše države, umesto da je skriven u poslednju rupu i da se suočio s pravim konsekvencama, nikakve druge nego izdajničke politike", kazao je Penava.

Gradonačelnik Vukovara smatra da se nikad nije dogodilo da Srbija, koja je, kako tvrdi, "u osvajačkom pohodu učinila tolika zla i ima jurisdikciju nad tim slučajevima", sama sebi sudi, prenela je Hina.

Za Srbiju kaže da, kad već mora da sudi, sudi samo nižerangiranim osobama, "lokalnim četnicima i vojnicima najnižeg ranga" koji su igrom slučaja rođeni u Hrvatskoj, a sve kako bi, bude li potrebno, smatra, mogla da kaže to je to bio rat hrvatskih građana s kojim nema ništa.

On tvrdi, prenosi Hina, da "u Srbiji i dalje živi velikosrpska politika - od bivšeg predsednika (Tomislava) Nikolića, koji je tri puta izjavio da je Vukovar srpski grad, do današnjeg (Aleksandra) Vučića".

Za Vukovarce je ključno da Hrvatska od Srbije dobije zdravo suočavanje, priznavanje i izvinjenje, koje će se prepoznati kao iskreno tek kad Srbija otvori svoje arhive i ustupi dokumentaciju vezanu za Vukovar i Ovčaru, uključujući pisane zapovesti i protokole iz bolnice, rekao je gradonačelnik Vukovara.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track