HRVATI SU VRLO NESREĆNI: U najnovijem istraživanju ponovo na dnu liste, ovako su ocenili zadovoljstvo životom!
Ilustracija, Foto: Profimedia

samo su ih bugari pretekli

HRVATI SU VRLO NESREĆNI: U najnovijem istraživanju ponovo na dnu liste, ovako su ocenili zadovoljstvo životom!

Hrvatska -

Eurostat je objavio podatke o zadovoljstvu životom u Evropskoj uniji, a Hrvatska se opet nalazi pri dnu lestvice. S druge strane, svojim životom su najviše zadovoljni stanovnici Finske.

"Generalno gledano, koliko ste trenutno zadovoljni svojim životom?" Tako glasi pitanje koje je Eurostat postavio hiljadama Evropljana, nudeći im da odgovore na skali od 0 ("nimalo zadovoljan") do 10 ("potpuno zadovoljan").

Finci su svoje zadovoljstvo životom ocenili sa 8,1, dok su Bugari, koji su najmanje zadovoljni svojim životima, dali ocenu 5,4. Hrvati su pretposlednji na toj listi pa su zadovoljstvo životom ocenili 6,3, što je ispod proseka Evropske unije.

Ispod proseka su i Litvanija, Grčka, Mađarska, Portugalija, Letonija, Estonija, Kipar, Italija, Slovenija, Rumunija, Francuska i Španija, dok su posle Finaca svojim životima najviše zadovoljni Austrijanci, Danci, Poljaci, Šveđani i Holanđani.

Hrvati su bili jednako (ne)zadovoljni svojim životima i 2013. i 2018. godine, a jednak nivo zadovoljstva su izrazili još jedino Belgijanci, s time da je njihov nivo zadovoljstva značajno iznad hrvatskog.

Hrvati su i među najmanje zadovoljnima svojom finansijskom situacijom (lošije ocene su dali samo Bugari i Litvanci) te su i tu daleko ispod proseka EU-a, po kojem zadovoljstvo finansijskom situacijom iznosi 6,5 od 1 do 10 u 2018. godini. Hrvati su svoje finansijsko zadovoljstvo ocenili sa 5,1.

Naročito su zanimljivi rezultati u kategoriji ličnih odnosa. Njima su najviše zadovoljni stanovnici Malte (8,6 od 1 do 10), a slede Austrija, Slovenija, Kipar i Švedska. Time se sugeriše da zadovoljstvo finansijskom situacijom nije presudno za negovanje dobrih međuljudskih odnosa.

Hrvati su i tu na dnu liste. Još više nezadovoljni svojim ličnim odnosima su samo Bugari (6,6) i Grci (7,1), dok su Hrvati s ocenom 7,5 treći u EU.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track