DUBROVAČKI ĐACI NE ŽELE DA IZABERU DOBRO PLAĆENO ZANIMANJE: Škole u šoku, sada se godišnje upiše tek 12 učenika
Foto: Shutterstock, Profimedia

probirljivi

DUBROVAČKI ĐACI NE ŽELE DA IZABERU DOBRO PLAĆENO ZANIMANJE: Škole u šoku, sada se godišnje upiše tek 12 učenika

Hrvatska -

Ove godine u Turističko ugostiteljskoj školi u Dubrovniku svega 12 dece upisalo je strukovnu školu za konobara.

Bez obzira na činjenicu da je ugostiteljski sektor u konstantnoj potrazi za dodatnom radnom snagom, čini se da interesa za ovo strukovno zanimanje ima sve manje među mladim naraštajima, prenosi Dubrovački dnevnik.

"Tačno je da je ovaj smer upisalo samo 12 učenika. Taj negativni trend traje već nekoliko godina, a broj se uvek kretao oko 15 učenika. Pre smo imali ceo razred od po 28 učenika, ali to se sada promenilo", tvrdi direktor dubrovačke škole Antun Perušina.

Kao uzrok ovom negativnom trendu, Perušina vidi u podcenjivanju ove struke.

"Kažu kako danas svako može biti konobar, pa što bi onda deca išla u školu za konobara? Danas se oni percipiraju kao nosači posuđa, a nekoć su se percipirali kao majstori koji su služili gospodu", komentariše direktor.

Smatra kako ipak stanje nije tako crno te kako je pred ovom strukom bolja budućnost s obzirom da poslodavci u sve većoj mjeri od radnika traže stručnost.

"Do ovoga stanja nije došlo preko noći pa se tako ni ne može promneiti preko noći. Ali verujem kako će se u na kraju stvari promeniti na bolje", dodao je on.

S druge strane, predsednik Udruženja ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić naglašava kako će se s povećanjem stanovništva u ovom gradu doskočiti problemu manjka djece koja biraju zvanje konobara.

"Nema smisla kriviti decu zato što ne žele biti konobari. Svi roditelji žele da im deca idu na fakultete, a onda se žale kako niko ne želi raditi kao konobar, keramičar, električar... Možda se ne vide kao konobari nego kao recimo direktori hotela i to je njihovo pravo. Vremena su se promenila. Ali, u potpunosti sam uveren kako će se povećati broj djece koja upisuju smjer 'konobar' u Dubrovniku ako se počne povećavati broj stanovništva u Dubrovniku. Ni u Njemačkoj više nisu pune škole isključivo Nemaca", izjavio je Vlašić.

Takođe, ne slaže se s obrazloženjem mnogih kako deca ne žele da upisuju taj smer zbog mogućih lošijih uslova rada.

"To nema nikakve veze. Konobar zaradi više nego lekar ili pomorac. Imaju natprosečne hrvatske plate, vrlo često visok bakšiš, a 90 posto njih u Dubrovniku ne radi po tri ili četiri meseca, iako sezona bude naporna", zaključio je on.

Kurir.rs/Novac.hr Foto: Profimedia, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track