SINDIKATI PREDLAŽU: Radnika za rad nedeljom treba platiti 500 odsto! Moraju da budu sa svojim porodicama
Foto: Profimedia

imaju pravo na privatni život

SINDIKATI PREDLAŽU: Radnika za rad nedeljom treba platiti 500 odsto! Moraju da budu sa svojim porodicama

Hrvatska -

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvali nadležne institucije da napokon regulišu rad prodavnica nedeljom.

Predsednica STH-a Zlatica Štulić podsetila je na Evropsku socijalnu povelju koja određuje da svaka država donosi svoja pravila poštujući tradiciju i zaštitu radnika. "Loša organizacija radnog vremena i porast broja radnih sati često loše utiču na radnike, što se odražava na njihov privatni život i zdravstveno stanje", poručila je.

Upozorivši na odlazak radnika iz trgovinske delatnosti, pozvala je nadležne da se uključe u rešavanje tog problema, inače bi u tom sektoru zbog manjka radnika moglo doći do kolapsa.

U maloprodaji radi 71 odsto žena, što je još jedan diskriminatorni faktor. "Te žene ne mogu da planiraju porodični ni privatni život. Nedelja je u Hrvatskoj, prema ugovoru sa Svetom stolicom, neradni dan. Ta odredba se ne primenjuje, a zašto se ne poštuje međunarodni ugovor, koji ima veću pravnu snagu nego domaći ugovor, ne znamo", rekla je.

foto: Profimedia

Ograničavanje rada ili eventualno bitno povećane plate koje bi destimuliralo rad nedeljom, predložio je predsednik Hrvatske Unije poslodavaca Martin Evačić.

Zbog velikog odliva radne snage, ali i nezadovoljstva zaposlenih, rad nedeljom treba regulisati, dodaje. Evačić smatra kako se zbog neradne nedelje ništa značajno ne bi dogodilo jer bi se potrošnja prelila na subotu i ponedeljak. Poslodavcima je poručio da bi radnika trebalo da plate 500 odsto za rad nedeljom.

Izrazivši nadu da će sindikati i poslodavci zajedno rešiti problem i ministru privrede poslati poruku kako je vreme da se u sektoru trgovine ograniči rad nedeljom, predsednik SSSH-a Mladen Novosel poručio je da će se time hiljadama radnica omogućiti zdravije poslovno okruženje.

"Omogućićemo im da nedeljom budu sa svojim porodicama, a profit neće pasti", rekao je.

Kurir.rs/Vecernji.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track