U CRKVI NA HRVATSKOM OSTRVU PRONAŠLI PORUKU U BOCI: U njoj su bile novčanica, cigareta i jedan neobičan spis (FOTO)
Foto: Facebook/Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe

FENOMENALNO OTKRIĆE

U CRKVI NA HRVATSKOM OSTRVU PRONAŠLI PORUKU U BOCI: U njoj su bile novčanica, cigareta i jedan neobičan spis (FOTO)

Hrvatska -

Vremensku kapsulu postavljenu 1922. godine pronašli su naučnici u crkvi Gospe od Karmena na ostrvu Silbi u Hrvatskoj. Kapsula je prema njihovim saznanjima postavljena kad je crkva obnavljana, pre punih 97 godina.

Pronašli su je u zazidanoj niši crkvene kapele koja nosi ime sv. Antuna Padovanskog, a sadržaj je bio sakriven u staklenoj bočici na kojoj stoji natpis "Diana". Bočica je bila zapečaćena čepom od plute i voštanim pečatom kako u nju ne bi ulazila vlaga.

U bočici su se nalazila tri predmeta - na papiru rukom i plavim mastilom ispisana "Spomenica", jedna papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para od 21. marta 1921. godine i jedna zamotana cigareta.

Istraživanja je sproveo Eugen Motušić, arheolog i istoričar umetnosti i predsednik "Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine ostrva Silbe", koji je i otkrio bočicu. Nakon dokumentovanja pronalaska, na licu mesta ju je otvorio Sven Moro i pažljivo izvadio njen sadržaj.

Najzanimljiviji deo spisa je živahni post scriptum u kojem Frano Gašpić, autor spomenice, moli onog ko pronađe pismo da im ga "radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska".

Raspitivanjem kod starijih Silbenjana i pregledom arhivskih spisa utvrdili su da su trojica potpisanih sastavljača ove opsežne poruke budućim naraštajima, bili članovi direkcije "Potrošno - Obrtne Zadruge u Silbi" - jedine civilne organizacije koja je u to vreme predstavljala selo i zastupala njegove interese.

Špiro Lazarin u to je vreme bio njen direktor, a po pripajanju ostrva Kraljevini SHS bio je dugogodišnji načelnik Opštine Silba. Frano Gašpić koji je napisao pronađenu "Spomenicu" i duhoviti post scriptum, bio je prethodnik i naslednik Špira Lazarina na funkciji direktora "Zadruge", a tada njegov zamenik. Zamarija Marinić je bio dugogodišnji član Uprave i Nadzornog odbora.

Budući da je nekadašnja franjevačka crkva Gospe od Karmena od 1878. u vlasništvu Opštine Silba, oni su u vreme italijanske okupacije kao najistaknutiji predstavnici sela sastavili "Spomenicu", brižno je sačuvali i radi dodatne verodostojnosti priložili monetu Kraljevine SHS čime su izrazili i politički stav prema okupaciji Dalmacije.

Po pronalasku vremenske kapsule Eugen Motušić nije obavestio kolege u nadležnom Konzervatorskom odeljenju u Zadru koji i ove godine nadgleda radove na novoj obnovi crkve koju sprovodi Zadarska nadbiskupija, a finansira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Prema uputstvu Igora Miletića - načelnika Konzervatorskog odeljenja u Zadru, nakon dovršetka obnove crkve postaviće se nova vremenska kapsula, i to 2022. godine.

Tekst spomenice

"Spomenica Ova crkva Gospe od Karmena, nazvana Mostir, bila je prerađena (restaurirana) u mesecu maju i junu 1922. godine. Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika). Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, građevni preduzetnik je bio Viktor Spineli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović. Naše se mesto u to doba još nalazilo pod italijanskom okupacijom a očekivala se evakuacija i pripajanje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić.

Silba dne 19 juna 1922. Špiro Lazarin Zamarija Marinić F. Gaspić

P.S. Molimo ko nađe ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska: napisao pozdravlja F. Gaspić."

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Facebook/Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track