HRVATSKI PROSVETARI NASTAVLJAJU ŠTRAJK: Masovno na Fejsbuku dele OVE fotografije, evo šta su poručili premijeru! (FOTO)
Foto: Profimedia

NE POSUSTAJU

HRVATSKI PROSVETARI NASTAVLJAJU ŠTRAJK: Masovno na Fejsbuku dele OVE fotografije, evo šta su poručili premijeru! (FOTO)

Hrvatska -

Hrvatski prosvetni radnici nastavljaju štrajk, a danas bi trebalo da se izjasne o ponudi premijera Andreja Plenkovića. Iako zvanično nisu dali odgovor, brojni nastavnici u grupama na Fejsbuku dele fotografije na kojima drže natpis "NE" kao odgovor na ponudu koju je sinoć dala vlada.

Štrajk u školama se nastavlja do petka, a hoće li trajati i dalje zavisi od toga hoće li sindikati da prihvate paket povećanja plata od 10.4 odsto koji im je vlada ponudila u utorak uveče.

Sindikati su najavili kako će da daju na glasanje ponudu vlade, a naglasili su da to nije ono što su tražili.

Plenković je naveo četiri datuma na koje bi se postepeno povećale plate zaposlenima u hrvatskim školama.

Od 1. decembra plate bi se kroz dodatak kolektivnom ugovoru povećale za 3 odsto, od 1. januara za još dva, od 1. juna 3 odsto, te od oktobra još 2.

Ukupno bi se u 2020. plata povećala 10,4 odsto.

"Očekujemo da će nakon što sindikati sprovedu odgovarajuće procedure, doći do okončanja štrajka, te da škola počne od petka", rekao je Plenković.

Ipak, sindikat hrvatskih učitelja javio se jutros na Fejsbuku.

"Sinoć kasno su završeni pregovori sindikata s predsednikom vlade. Nakon dugih pregovora, vlada je izrekla svoju konačnu ponudu. Ponudu nismo prihvatili, ali ćemo je, nakon što je dobijemo u pisanom obliku, uputiti vama na izjašnjavanje", navodi se.

Ponuda se sastoji od: 3 odsto dodataka od 1.12.2019; 1 odsto dodataka od 1.6.2020. i zajedničkog rada na koeficijentima. Ako ne dođe do izmene Uredbe o koeficijentima do 1.12.2020. dobili bismo još dodatak od 1 odsto.

Ljudi na Fejsbuku se masovno izjašnjavaju sa "NE".

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track