FILMSKA BIOGRAFIJA HRVATSKOG ESKOBARA: Prvi milion je zaradio varajući na bankomatima, a onda je stvorio narko-carstvo
Foto: Printscreen/MUP RH

izručili ga švajcarci

FILMSKA BIOGRAFIJA HRVATSKOG ESKOBARA: Prvi milion je zaradio varajući na bankomatima, a onda je stvorio narko-carstvo

Hrvatska -

Vila u Zagrebu. Devojka za volanom "mercedesa", u čijoj šasiji se krije oko milion eura u gotovini.

Direktni letovi za Južnu Ameriku, konkretno Urugvaj. Angažovane prave stjuardese. Avion napunjen "pravim" putnicima ne bi li se sakrio pravi cilj letova - krijumčarenje ogromnih količina kokaina u Evropu. Postavljanje lažnih bankomata u Njujorku.

Biografija Iljmije Frljučkića, odnosno, Majkla Dokovića, čoveka s najmanje devet poznatih identiteta, koga je u četvrtak švajcarska policija izručila hrvatskim kolegama, filmska je priča.

Sve počinje još 90-ih godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Crnogorac albanskih korena Iljmija Frljučkić deportovan je 1996. natrag na Balkan zbog veza s albanskom i jugoslovenskom mafijom, nakon što je odležao nekoliko godina zbog pljački nakita, bankovnih prevara, krijumčarenja droge...

Godinama kasnije, pod još nejasnim okolnostima, uspeo je da se vrati pod lažnim imenom i najnormalnije pokrene sopstveni biznis. Za to mu je navodno bilo dovoljno da priloži vozačku dozvolu na ime Majkl Doković.

Kako je zaradio prvi milion?

Prema zakonu iz 1996. godine, privatnicima je u SAD-u bilo dozvoljeno postavljanje bankomata van prostorija banaka. Za početak, Frljučkić je preko brata Hamdije 2001. i 2002. u Njujorku kupio nekoliko desetina bankomata, koštali su ga oko 3000 dolara svaki, pa ih je instalirao u marketima i na ostalim frekventnim mestima, pa postupno širio mrežu.

foto: Profimedia

Funkcionisali su poput pravih, novac je mogao najnormalnije da se podigne novac. Međutim, bankomati su automatski imali instaliranu opremu koja bi beležila PIN i sve ostale informacije o bankovnim računima Njujorčana. Kako su utvrdili američki istražitelji, najmanje 3,5 miliona dolara neobjašnjivo je nestalo s računa građana u prevari koju su uspeli da detektuju tek posle nekoliko meseci.

"Kad sam prijavio banci da mi nedostaje 1420 dolara s računa, nisu mi verovali da ga nisam ja podigao! Novac je bio podignut karticom, očito lažnom, i prevaranti su uneli moj PIN. Nije mi bilo jasno kako je to moguće. U banci su me još optužili da sam hteo da ih prevarim", rekao je Njujorčanin Keli Kvik.

Mesecima se zapravo nije događalo ništa neobično s računima. Bankomati su strpljivo skidali informacije i njegovi ljudi su u miru izrađivali lažne bankovne kartice.

Tek kad su počeli da uzimaju novac s računa 17.000 Njujorčana, pa se nekoliko meseci kasnije isto dogodilo i na Floridi, prevara je otkrivena. Istraga je pokazala da se radi o najmanje 4000 računa i da su bankomati kupljeni na ime Majkl Doković i Majkl Bugati. Ubrzo se ispostavilo da je reč o dve osobe s lažnim imenima.

Bili su to Iljmija i Hamdija Frljučkić.

Dakle, na lažnim bankomatima zgrnuo je prve milione, verovatno mnogo više od 3,5 miliona dolara za koje su ga teretili.

Kako su otkriveni?

Kako je limit dizanja gotovine na bankomatima u to vreme u SAD-u bio u proseku 1.000 dolara, Dokovićev čovek je morao u kratkom vremenu da ubaci nekoliko različitih kartica u isti bankomat, podigne uvek maksimalni dozvoljeni iznos i odmah nestane. To su obično činili u vreme ručka, kad je najveća gužva. Potom bi nestali u podzemnoj železnici. Nekoliko puta su agenti bili obavešteni o sumnjivim transakcijama i lovili prevarante kao u filmovima, ali tek kad ih je Siti banka jednog poslepodneva obavestila da je s različitih računa na istom bankomatu u kratkom vremenu podignuto 7000 dolara, napokon je uhvaćen lopov. Bio je to izvesni Fikret Korać, za koga se ispostavilo da je zapravo sitna riba. Kod njega je pronađeno 11 lažnih kartica i 30.000 dolara.

Ubrzo je povezan s Hamdijom Frljučkićem i on je uhapšen, ali je Iljmija uspeo da napusti SAD. Banka je ubrzo objavila da su samo njih na taj način oštetili za najmanje milion dolara.

Uhapšen u Grand kazinu u Bazelu

Operaciju 'Familija' hrvatska policija započela je krajem 2017, a u oktobru 2018. godine na hrvatsko-slovenačkoj granici u blizini Zagreba carinici su u šasiji "mercedesa" pronašli milion evra u kešu. U autu je bila devojka Majkla Dokovića. Novac je zaplenjen, ali policajci puštaju Dokovićevu devojku i počinju da je prisluškivaju. U presretnutim telefonskim pozivima, njen partner se hvali da je organizovao desetine sličnih prevoza gotovine poslednjih godina.

Sledeći dojave svojih čeških i hrvatskih kolega, agenti su 16. maja ove godine pratili pošiljku kokaina koja je prethodno došla na aerodrom Basel - Mulhouse privatnim letom iz Urugvaja.

Istražitelji nisu očekivali da će u podzemnoj garaži Grand kazina u Bazelu pasti lično "Veliki bos".

Doković, Crnogorac sa sumnjivom prošlošću, zajedno s dva saučesnika, pilotom i informatičarem, preuzeo je pošiljku. U prtljažniku kombija pronašli su 21 vrećicu punu droge s ukupno 600 kilograma kokaina. To je inače najveća zaplena opojnih droga ikad na švajcarskom tlu.

Doković je uhapšen. Njegov privatni avion M-FISH leteo je u četiri navrata u Južnu Ameriku pa u Bazel, i svaki put je prevozio ogromne količine kokaina za evropsko tržište.

Početkom 2019. osnovao je avio-kompaniju "MD Global džet" i angažovao je češke pilote koji su prevozili navodne VIP putnike u pratnji pravih stjuardesa, sve kako bi prikrili pravi razlog letova za Južnu Ameriku.

Ispostavilo se da Ilmija Frljučkić zapravo trguje kokainom iz svog stana u zagrebačkim Šestinama pod raznim pseudonimima. Njegova banda uključuje i korumpiranog hrvatskog policajca koji mu je pomagao u stvaranju lažnih identiteta. Bilo ih je najmanje devet.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track