HRVATSKI PROSVETARI SLOŽNI: Štrajk se nastavlja, veće plate nisu dovoljne, problem je u koeficijentu složenosti poslova
Foto: Facebook/24sata.hr

rezultati referenduma

HRVATSKI PROSVETARI SLOŽNI: Štrajk se nastavlja, veće plate nisu dovoljne, problem je u koeficijentu složenosti poslova

Hrvatska -

Hrvatski učitelji i prosvetni radnici u četvrtak su se na referendumu izjasnili o ponudi Vlade, a danas su je na kraju i odbili.

Pred novinarima su se pojavili Sanja Šprem, predsednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

"Početkom septembra sindikati su pokrenuli štrajk sa ciljem podizanja koeficijenta složenosti poslova u sistemu vaspitanja i obrazovanja. Upravo danas, nakon izjašnjavanja članstva o ponudi vlade, rezultat je sledeći: u srednjim školama se odazvalo 14.046 zaposlenih. 12.491 je bio protiv ponude vlade, to je 88,93 odsto. Odazvaćemo se na svaki sastanak ako ga bude. Ono što odbijamo je govor mržnje koji je počeo da se širi mrežama, mi to ne vodimo, ne organizujemo, mi nismo administratori", izjavio je Branimir Mihalinec.

Sanja Šprem je rekla da rezultati referenduma ne iznenađuju.

"U osnovnim školama o ponudi vlade i nastavku štrajka pristupilo je 31.670 zaposlenih, to je izlaznost od 68 odsto. 95,26 odsto odbilo je ponudu vlade i izjasnilo se da se štrajk nastavlja. Detektovan je niz problema koje treba hitno rešiti", istakla je Sanja Šprem i dodala da je to ceo niz problema poput viška administracije i zabrane zapošljavanja.

Kako su naveli predstavnici sindikata, štrajk se nastavlja frontalno i punom snagom.

"Mi smo vladi objasnili ključ problema, ključ je u koeficijentu složenosti poslova", dodala Sanja Šprem.

Sa nedavnih protesta
Sa nedavnih protesta foto: Beta/Dario Grzelj

Podsetimo, u četvrtak do 14 sati, u neformalnoj nastavničkoj grupi na Fejsbuku Nastavnici.org objavljena je tablica u koju su škole upisivale odluku prihvataju li ponudu Vlade ili ne. Upisalo se 40 škola i više od 90 odsto je odbilo ponudu Vlade.

Rezultati se i dalje menjaju iz minuta u minut, a podatke prikuplja grupa Nastavnici.org iz tri sindikata - Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata Preporod.

Traže koeficijent, Vlada nudi povišicu

Vlada je sindikatima u obrazovanju ponudila povećanje plate, deo i kroz dodatke, što nije isto što i povećanje koeficijenta što traže prosvetari jer je koeficijent u prosveti najniži u javnom sektoru s visokom stručnom spremom.

"Vlada u ovom momentu, ovakvim odgovorom mora da shvati da su naši zaposleni koeficijent složenosti poslova poistovetili s koeficijentom dostojanstva. Na našem protestu najvažnija reč je bila dostojanstvo", dodala je.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track