EU SPASILA TITOVU JAHTU: Galeb postaje muzej, evo zašto Hrvati očekuju navalu turista (VIDEO)
Foto: Profimedia

neviđeno

EU SPASILA TITOVU JAHTU: Galeb postaje muzej, evo zašto Hrvati očekuju navalu turista (VIDEO)

Hrvatska -

Potpisivanjem ugovora između Rijeke i kompanije Dalmont stvoreni su uslovi za početak radova na rekonstrukciji broda Galeb, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, u muzejski brod.

Galeb postaje muzej u okviru projekta Evropske prestonice kulture i nakon što bude dovršen, biće smešten u luci Rijeka, pored Molo longo. Po završetku rekonstrukcije i opremanja, galeb će biti prvenstveno u funkciji kulture, a pored stalne muzejske izložbe naći će se i prostori za izložbe, bioskope i razne kreativne radionice. Manji deo broda biće stavljen u komercijalnu funkciju, tako da će na brodu biti smeštajni objekti, ugostiteljski objekat i suvenirnica.

"Siguran sam da će Galeb biti najveća turistička atrakcija u Rijeci, budući da je prije aranžmana još uvijek veliko zanimanje, a svako malo ga posjećuju domaći i strani novinari", rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalivši svima koji su uključeni u projekt. , ali i šefu kompanije iz Dalmonta koja se prijavila na tender i dobila posao obnove broda.

Galeb ima dugu istoriju i njegova pregradnja u muzej biće njegova četvrta svrha. Brod je izgrađen i lansiran 1938. godine u brodogradilištu Ansaldo u Đenovi, Italija, prvobitno nazvanom "Ramb III" i funkcioniše kao transportni brod. Na početku Drugog svetskog rata, transformisan je u ratni brod, prvo kao prateća krstarica.

Nakon kapitulacije Italije 1943. godine, brod su preuzeli Nemci, koji su mu dali ime „Kiebic“ i opremili ga kao minopolagač. Potopljen je 5. novembra 1944. u savezničkom bombardovanju Rijeke, iz koga ga je 1948. godine izvukla kompanija Brodospas. Nakon obnove u pulskom brodogradilištu Uljanik, mornarici je dodat kao školski brod Galeb.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track