KOLINDA ODALA POČAST RATNOM ZLOČINCU PRALJKU: Još jedan skandalozan potez hrvatske predsednice (FOTO)
Foto: Profimedia

stavila zastavu i krst

KOLINDA ODALA POČAST RATNOM ZLOČINCU PRALJKU: Još jedan skandalozan potez hrvatske predsednice (FOTO)

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na Fejsbuku je odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, koji se pre dve godine ubio u sudu.

Ona je objavila fotografiju na kojoj se nalaze Praljak, hrvatska zastava kao i beli krst. Istu fotografiju na Fejsbuku je objavio u petak i njen savetnik Tomislav Madžar.

Kolinda nije želela ni posthumno da oduzme odlikovanja Slobodanu Praljku zbog činjenice da je osuđen za ratne zločine na sudu koji se Hrvatska obavezala da će ga poštovati.

foto: Printscreen Facebook/Kolinda Grabar-Kitarović

"Ti su ljudi dobili odličja za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odlikovanja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva", rekla je Kolinda novinarima. Na komemoraciji ona ipak nije bila rekavši samo kako se "država vodi razumom, a ne emocijama".

U petak su bile dve godine od izricanja presude hercegovačkoj šestorci, vojnim i civilnim liderima tzv. Herceg-Bosne. Među osuđenima bio je i general Slobodan Praljak, koji je neko vreme bio načelnik Glavnog štaba HVO-a, podseća Index.

Kada je haški sudija pročitao da se Praljkova krivica potvrđuje, on je dramatično izjavio da nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu pa je popio otrov u televizijskom prenosu uživo.

Praljak je tim morbidnim činom definitivno ušao u istoriju, ali ipak nije uspeo da se zaboravi kako je odgovoran za niz strašnih zločina u BiH, zbog čega je i bio osuđen u Hagu, navodi hrvatski portal.

Hrvatska nacionalistička desnica ga je odmah proglasila nacionalnim herojem, premijer Andrej Plenković i predsednica Kolinda Grabar-Kitarovic su žestoko kritikovali presudu, a u Lisinskom je održana i komemoracija. O toj komemoraciji pisali su strani mediji i agencije poput Vašington Posta, Asošijeted Presa i AFP-a koji su bili zgroženi odavanjem počasti generalu osuđenom za ratne zločine, preneo je Index.hr.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja