ČISTAČICE SE PITAJU GDE JE DOSTOJANSTVO: Dogovor s vladom Hrvatske o prekidu štrajka prihvatljiv SAMO za nastavnike!
Foto: profimedia

nenastavno osoblje oštećeno

ČISTAČICE SE PITAJU GDE JE DOSTOJANSTVO: Dogovor s vladom Hrvatske o prekidu štrajka prihvatljiv SAMO za nastavnike!

Hrvatska -

Štrajk sindikata zaposlenih u prosveti u Hrvatskoj koji je trajao gotovo dva meseca, tokom kojeg su organizovani manji i jedan veliki protest na Trgu bana Jelačića, završen je prihvatljivo samo za nastavno osoblje, ali ne i za tzv. pomoćno, odnosno spremačice, domare, kuvarice.

Za učenike dogovor s vladom znači povratak u školske klupe već danas, a kada su u pitanju prosvetni radnici, prema onome što se može videti na društvenim mrežama, taj rasplet znači veliko nezadovoljstvo prema sindikatima koji ih predstavljaju. Najviše nezadovoljnih komentara se upravo odnosi na to što nenastavnom osoblju neće biti povećani koeficijenti složenosti posla, već će oni dobiti samo dodatke.

Portali pišu da su zbog ovakvog dogovora juče izbili i sukobi između sindikata i to ona dva najveća najpre zbog toga što je vladina ponuda doneta bez pitanja članstva, što je objašnjeno kao potreba da se stvari dodatno ne otežu. Osim toga, povećanja koeficijenta neće dobiti čistačice i domari, a kako su na konferenciji za novinare saopštili predstavnici sindikata i premijer Andrej Plenković oni će dobiti samo povećanje u istom iznosu, ali kroz dodatke granskom kolektivnom ugovoru.

foto: Foto: Profimedia

Dakle, nenastavno osoblje u koje spadaju i spremačice i kuvarice, koje su sindikalci često spominjali, pa i na velikom protestu u Zagrebu, dobiće ono što su nastavnici prošle sedmice glatko odbili. Podseća se da su na velikom protestu na Trgu bana Jelačića, sindikati upravo isticali čistačice kao primer nepravde u zaradama.

Sindikat koji zastupa čistačice je glasan u protestima na rezultat štrajka. Pitaju se gde je njihovo dostojanstvo.

Ipak, čini se da ni neki nastavnici nisu zadovoljni pregovorima Vlade i sindikata. Kažu da su svesni da je ispunjenje mnogih zahteva izostalo i pitaju se koliko koštaju.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja