EVO ŠTA SE KRIJE IZA PESME UBIJ SRBINA, TAKVA MU JE SUDBINA: Snimak iz hrvatskog tramvaja šokirao sve, ovo je istina
Foto: Adria Media TV

skrivena poruka

EVO ŠTA SE KRIJE IZA PESME UBIJ SRBINA, TAKVA MU JE SUDBINA: Snimak iz hrvatskog tramvaja šokirao sve, ovo je istina

Hrvatska -

Kada se na društvenim mrežama pojavio snimak iz jednog hrvatskog tramvaja u kome huligani pevaju između ostalog stihove "Ubij, ubij Srbina, takva mu je sudbina", reakcije su bile očekivane.

Ne zna se kada je snimak nastao , ali je postavljen u grupi u kojoj se nalaze vozači tramvaja uz komentar: "Svašta mi vozimo!".

Iako je vidljivo da se radi o pripitim mladićima, čije ponašanje ne treba posebno komentarisati, pevali su pesmu "Sakoman" zagrebačkog pank benda Biciklić.

To nije bend koji okuplja veliki broj ljudi na svirkama i slično, ali ipak ima određen broj poklonika zbog ironičnih tekstova koji na njima svojstven način prozivaju društveno-političke teme. Osim toga, u pesmi se pominju i mnoge druge nacionalnosti, a ne samo srpska, kako bi ukazali baš na ponašanje raznoraznih desničara koji gaje neprijateljstvo prema brojnim društvenim grupama.

Kako je pre nekoliko godina pisao portal Terapija, na najslušanijem hitu s prvog albuma, poručili su: "ubij ubij Srbina/takva mu je sudbina/a može i Hrvate/ko vam je*e mater/ja!", što im je postala najpopularnija strofa, "valjda zato što na netipičan prepad od*ebava ex-jugonacionalističku netrpeljivost.

Kako se navodi u recenziji, prva polovina strofe taman pozove ekipu nacionalista i desničara da se nakači, a onda im, par sekundi kasnije, drugom polovinom kaže da se radi o šali i prozivci, "nakon čega i najtvrdokorniji antifa-policajci odahnu i nasmeju se".

Imali su i druge poruke, poput "Trst je naš!" u pesmi ćiriličnog naslova "Kpct" što se zasigurno nije svidelo tvrdokornim hrvatskim nacionalistima.

Delovi pesme "Sakoman" ovako idu:

"Kad se dobro urokam

Po deset dana ne idem van

Pa po cijele dane Čitam ja romane sam!

Slušam samo Thompsona, Škoru, Vucu, Zečića Tradicija je sveta Bog Hrvati djeca ja!

Ja sam mali ustaša, Mene nitko ne sluša Pa po cijele dane Koljem muslimane ja!"

Bilo kako bilo, mnogi bi se složili da možda ove strofe ne treba pevati u gradskom prevozu, gde većina ne može da shvati kontekst.

Kurir.rs

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track