Najnovije vesti

ODLUKA VRHOVNOG SUDA HRVATSKE: Lekarima mora da se plati prekovremeni rad!
Foto: Profimedia

imaju pravo na uvećanje plata

ODLUKA VRHOVNOG SUDA HRVATSKE: Lekarima mora da se plati prekovremeni rad!

Hrvatska

Vrhovni sud Hrvatske doneo je odluku da zdravstveni radnici za vreme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plata za prekovremeni rad.

Kako se navodi na sajtu tog suda, građansko odeljenje Vrhovnog suda doneo je odluku o načinu plaćanja dežurstva zdravstvenim radnicima zbog različite sudske prakse u vezi sa pravima na uvećanje plata za sate ostvarene u prekovremenom radu, prenosi Index.

Kako dodaje, pravno je shvatanje Vrhovnog suda da zdravstveni radnici za vreme važenja Kolektivnog ugovora za delatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plata za posebne uslove rada i pravo na uvećanje plata za posebnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

foto: Profimedia

Predsednica Hrvatskog lekarskog sindikata Renata Čulinovic-Čaić rekla je za Hinu da je Vrhovni sud potvrdio da su lekari u pravu.

"Kratko i jasno, potvrđeno je ono što smo sve vreme tvrdili, da nam loše obračunavaju prekovremene sate. Sada je na potezu Ministarstvo zdravlja, oni moraju da razmisle kako i kada će nam isplatiti zarađeno", rekla je ona.

Odluku Vrhovnog suda pozdravila je Hrvatska lekarska komora (HLK) koja je naglasila da je više od 4.000 lekara pokrenulo sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati.

foto: Profimedia

HLK navodi i da je u korist lekara doneto više stotina pravosnažnih presuda.

"Ovo je naša zajednička velika pobeda u borbi za prava lekara. Vrhovni sud potvrdio je da su lekari bili u pravu. HLK je osigurao finansijsko pokrivanje sudskih i advokatskih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore. Već od iduceg meseca očekujemo obracun plata po zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda", poručio je predsednik HLK-a Krešimir Luetić.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...