HRVAT JE TINEJDŽERKU IZ BIH NAMAMIO POSLOM U AUSTRIJI: Kada su na njegovo imanje, počeo je pakao! Spasla je komšinica!
Foto: Profimedia

naivna

HRVAT JE TINEJDŽERKU IZ BIH NAMAMIO POSLOM U AUSTRIJI: Kada su na njegovo imanje, počeo je pakao! Spasla je komšinica!

Hrvatska -

Tvrdeći da je nevin državljanin Hrvatske i BiH, 57-godišnji BB, optužen za zavođenje, obmanu, pokušaj silovanja i prisiljavanje na prostituciju 16-godišnja devojčice iz BiH, tražio je od Vrhovnog suda da mu pritvor zameni blažim merama. Sud je ovih dana to odbio zbog dvojnog državljanstva postojala je mogućnost bekstva.

Iako u žalbi, podnesenoj preko njegovog advokata, navodi se da 57-godišnjak ima prebivalište u Austriji, koja je članica Evropske unije, sud u spisu nije pronašao nikakve dokaze da je to zaista tako.

Činjenica da ima hrvatsko državljanstvo bez drugih životnih ili poslovnih veza s Hrvatskom ne povezuje okrivljenog s trajnijom vezom s teritorijom Hrvatske.

Njegov advokat, međutim, navodi da optužnica u ovom slučaju još nije pravosnažna i da bi 57-godišnjak trebao biti pušten na slobodu, jer je priča potpuno drugačija od one koja se tereti, zbog čega se Županijski sud u Zadru žalio.

Muškarac je, prema tužilaštvu, obećao devojci dobro plaćen posao u njegovom restoranu u Austriji, ali pokazalo se da ima druge namere sa njom. Rekao joj je da će u Austriji, gde živi, zaraditi bolje nego kod kuće u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj, da će raditi u svom restoranu, u kome radi njegova ćerka. Uveravao ju je da će zarađivati između 35 i 40 eura dnevno, a kasnije će, ako se pokaže vrednim, dobiti veću odgovornost i veći prihod.

Kako bi joj pokazao svoje iskrene namere, deset dana pre puta dao joj je nekoliko stotina evra kako bi mogla da kupi mobilni i novu odeću, a ona će mu kasnije vratiti od zarade. Ujutro 16. jula došao je po nju sa svojim crnim mercedesom ispred kuće njenih roditelja, ali čim su prešli granicu, rekao joj je da mu uruči pasoš i novac, oko sto evra. Iako su se prema dogovoru trebali kretati prema austrijskoj granici, rekao joj je da preostali posao mora obaviti u Karlovcu.

Zatim joj je rekao da mora otići na Vir da pogleda zemlju koju je planirao da kupi. Ali kad su stigli u stan na Viru, počeo joj je da govori da on zapravo nema restoran u Austriji, već neku vrstu prodavnice za porođaj, da je neće razbiti tamo, već da će dobro zaraditi. Protestovala je i rekla mu da ne želi da ide u Austriju već se želi vratiti kući. Zaključala se u svojoj sobi, ali nije znala da soba nema ključ. Kad je ušla, shvatila je da ga je muškarac spolja zaključao.

Kad je konačno otvorio vrata, uzeo joj je mobitel da uđe u sobu oko dva sata u noći, gde je počeo da je dodiruje nogama, struku, boke.

U jednom trenutku je njen vrisak čula žena iz komšiluka. Potrčala je do ulaza u stan i počela kucati po vratima. Čovek je otvorio vrata, a devojčica se nekako uspela da ušunja i pobegne ...

Uhapšen je dva dana kasnije i optužen za krivična dela bluda i trgovine ljudima.

On je zadržan u pritvoru nakon što su ga ispitivali zbog mogućnosti bekstva. Zbog krivičnog dela za koje je bio optužen osuđen je na tri do 15 godina zatvora. Ubrzo je otkriveno da je 57-godišnjak u Austriji izdržavao zatvorsku kaznu za silovanje 1996., kao i kaznu za zloupotrebu droge iz 2005. godine.

Kurir.rs/Zadarski.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track