KOLINDA REĐA GAF ZA GAFOM: Evo kada se hrvatska predsednica setila da se bori za priznanje nezavisnosti zemlje!
Foto: Profimedia

bruka

KOLINDA REĐA GAF ZA GAFOM: Evo kada se hrvatska predsednica setila da se bori za priznanje nezavisnosti zemlje!

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je napala protiv kandidata na predsedničmkim izborima Miroslava Škoru jer je početkom devedesetih otišao u Severnu Ameriku.

Ona je zatim ptererano naglasila svoju ulogu u vreme sukoba.

"Došla je moja američka porodica i rekla dođi s nama, tu će biti rata, a ja sam rekla da ostajem. Umesto da sam sa svojih 6 jezika koje znam radila za UNPROFOR za 1.000 maraka, ja sam zarađivala ravno 90 maraka mesečno u Ministarstvu obrazovanja i tehnologije, prešla u Ministarstvo spoljnih poslova za 200 maraka i zajedno smo se borili za priznanje. Neka niko ne umanjuje ulogu svih nas koji smo ovdje radili, dok je neko pevao u Americi i zarađivao veliki novac", rekla je predsjednica.

Što je ona tačno radila za priznanje Hrvatske?

U njenoj biografiji na stranici predsjednica.hr piše da je u Ministarstvo spoljnih poslova, ono koje je lobiralo da se Hrvatska prizna u svetu, došla 1993. godine. Do tada je Hrvatska bila itekako priznata zemlja.

Naime, priča o priznavanju Hrvatske već je 1992. godine bila više-manje rešena.

Hrvatsku su prve priznale Slovenija i Litvanija, već u leto 1991. godine. Problem je bio što su i te dve zemlje bile nepriznate.

Baš na današnji dan, 11. 12. 1991. godine, Hrvatsku je priznala Ukrajina, a onda LLetonija i Island.

Važno je bilo međunarodno priznanje Vatikana koje dolazi 13. 1. 1992. godine.

A onda dolazi ono najvažnije priznanje zemalja EU. Istog dana, 15. 1. 1992. godine, Hrvatsku su priznali Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Francuska, Španija, Holandija, Danska, Belgija, Irska, Luksemburg, Portugal...

Sledećih dana i meseci Hrvatsku su priznale brojne druge svetske zemlje, a važno priznanje dogodilo se 7. 4. 1992. godine, kad je Hrvatsku priznao SAD.

U Ministarstvo došla tek 1993. godine, tada je Hrvatska već bila itekako priznata.

Sve se to događalo u prvoj polovini 1992. godine, a Hrvatsku je do maja priznalo 70-ak zemalja, uključujući većinu svetskih sila, tako da je Hrvatska već u januaru 1992. godine bila međunarodno priznata država.

Kolinda je u Ministarstvo vanjskih poslova došla 1993. godine pa se postavlja pitanje što je tačno radila za priznanje Hrvatske, s obzirom na to da je većina zemalja Hrvatsku već priznala.

Ali, u celoj priči je još i problematičnije što Kolinda nije objasnila što je tačno radila i ponudila neki konkretni dokaz kojim bi opravdala svoje reči.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track