Najnovije vesti

DEČAK OTROVAN NA BRODU NA HVARU JOŠ NE HODA: Nije podignuta optužnica protiv vlasnika jedrenjaka i kapetana!
Foto: Printscreen

teške posledice

DEČAK OTROVAN NA BRODU NA HVARU JOŠ NE HODA: Nije podignuta optužnica protiv vlasnika jedrenjaka i kapetana!

Hrvatska

Četiri meseca od tragedije na jedrenjaku Atlantia na Hvaru, na kojem je od trovanja ugljen-monoksid preminuo 57-godišnji italijanski menadžer Eugenio Vinci, pred Opštinskim sudom u Splitu još nije podignuta optužnica protiv vlasnika broda Zorana B. (23) i kapetana Jerka M. (27).

Kako pišu hrvatski mediji, u toku je veštačenje na jedrenjaku u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu. O njihovim rezultatima zavisi tačna kvalifikacija dela, odnosno da li je reč o nehaju.

Osim Eugenija Vincija, na jedrenjaku je bilo još sedam italijanskih državljana, od kojih je njih još pet imalo zdravstvene posledice od udisanja monoksida iz benzinskog generatora sa vazdušnim hlađenjem, nepropisno ugrađenim u potpalublje. Najteže je stradalo dvoje dece, 11-godišnja devojčica i 5-godišnji dečak, kojima su zatajili vitalni organi pa su helikopterom s Hvara hitno prebačeni u KBC Split.

Bruno Mancuso, bivši senator i aktualni gradonačelnik sicilijanskoga grada Sant'Agata di Militelo, kazao je za 24sata.hr nekoliko rečenica o zdravlju dece koja su, nakon što im je stanje proglašeno stabilnim, iz Splita prebačena u poznatu dečju bolnicu u Rimu.

Hteli su da obiđu ostrva

"Starije dete potpuno se oporavilo, dobro je i pohađa školu. Mlađi je još na rehabilitaciji u bolnici u Rimu. Još se bori da normalno hoda", kazao je Mancuso, koji je zbog udisanja plina takođe primljen u splitsku bolnicu, baš kao i njegova supruga. U bolnici je bila i supruga Eugenija Vincija, majka otrovane dece, Manuela Fiasconaro.

Kako su mediji ranije pisali, osmoro italijanskih državljana 10. avgusta se ukrcalo na jedrenjak kojim su želeli da obiđu jadransku obalu i ostrva. Vlasnik broda i kapetan su samo dva dana ranije u Omišu u prostor strojarnice ugradili agregat protivno Pomorskom zakoniku.

Do tragedije je došlo 12. avgusta dok je jedrenjak bio usidren u uvali Ždrilac. Turisti su se ranije iskrcali na Hvaru kako bi večerali, nakon čega su se vratili spavati na brod.

foto: Profimedia

Išla joj je pena na usta

Čim su se ukrcali, požalili su se posadi na neprijatne mirise u kabinama te da ne radi klima ni frižider. Kako je bilo vruće, s posadom su se dogovorili da upale klimu.

Kako je smrad bio jak, klimu su naposletku ugasili, a Italijani su počeli da osećuju mučnine, glavobolje, povraćali su... Do jutra je dečak ostao bez svesti, Eugenio Vinci bio je mrtav, a devojčici je išla pena na usta.

foto: Profimedia

Vlasnika i kapetana jedrenjaka sumnjiče da su počinili teško krivično delo protiv opšte bezbednosti u vezi sa krivičnim delom dovođenja u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom. Nakon istrage i dokaznog procesa pušteni su da se brane sa slobode.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...