Najnovije vesti

IZA KULISA KOLINDINOG SLAVLJA: HDZ-ovac otkrio zašto atmosfera u štabu aktuelne predsednice nije bila slavljenička!
Foto: AP

jasna slika

IZA KULISA KOLINDINOG SLAVLJA: HDZ-ovac otkrio zašto atmosfera u štabu aktuelne predsednice nije bila slavljenička!

Hrvatska

Čestitam svojim, neću reći protivkandidatima, nego sukandidatima i glasačima koji su mi omogućili ulazak u ovaj drugi krug na putu do konačne pobede. Ovo je bila bitka, kako bi neki rekli deset na jednoga, odnosno deset na jednu, a imala sam i jakog sukandidata na svom političkom spektru za razliku od Milanovića. Ali, sad se svi moramo skupiti i idemo u pobedu, poručila je sinoć aktuelna predsednica i kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović (51).

Ona je s malom razlikom uspela da pobedi nezavisnog kandidata i bivšeg HDZ-ovca Miroslava Škoru i sa nešto više od 26 odsto glasova izborila se za ulazak u drugi krug izbora, piše Jutarnji list.

foto: AP

Kolindin protivnik u drugom krugu biće kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i niza stranaka levog centra Zoran Milanović, čije se ime sinoć u izbornom štabu baš i nije pominjalo iako je stalno vodio, jer se u prvom krugu što se tiče HDZ-a sve vrtelo oko pobede nad Škorom. Kitarovićeva je u govoru pozvala na zajedništvo.

"Stojim pred vama i tražim vaše povjerenje za glas u drugom krugu. Pozivam sve vas, od Slavonije do Dalmacije, da u drugom krugu date glas za bolju Hrvatsku", poručila je ona i okomila se na Milanovića.

foto: AP

"Moj protivkandidat želi da se predsednik bira u Saboru, zapitajte se zašto je uopšte ušao u ovu bitku ako veruje da ne može ništa da napravi. Pa upravo je danas narod pokazao da želi na izborima da bira predsednika", poručila je Kitarović.

Premijer Andrej Plenković, koji se javnosti obratio kasnije, ocenio je da rezultati nisu iznenađujući i da se deo biračkog tela podelio između Kitarovićeve i Škore. On je rekao da ne veruje da će Škorini birači glasati za Milanovića u drugom krugu.

foto: AP

Jutarnji list prenosi da je na bini uz Kitarovićevu stajao i njen suprug Jakov, koji je na HDZ-ovim skupovima dobijao najveće ovacije. Dok su generali Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac i ostali u stožeru Kitarovićeve pevali “Oj, Zagoro, lijepa li si, Slavonijo, zlatna li si...”, jedan HDZ-ovac blizak dosadašnjoj predsednici rekao je da se nada da će njegova stranka shvatiti poruku.

foto: AP

"Kako je moguće da je kandidat bez stranačke podrške ostvario toliko dobar rezultat? To je ozbiljan rezultat koji je ostvario Škoro, posebno nakon onakvog nastupa na sučeljavanju. Sad treba čuti što će Škoro najaviti u svom govoru, hoće li reći da osniva svoju stranku, pokreće političku platformu ili snima novi album", rekao je izvor Jutarnjeg lista.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...