OPASNA PROVOKACIJA: Kolinda PUKLA pa slavila uz ustaške pesme!
Foto: EPA/Antonio Bat

Pogubila se

OPASNA PROVOKACIJA: Kolinda PUKLA pa slavila uz ustaške pesme!

Hrvatska -

Aktuelna predsednica već u izbornoj noći pominjala rat i slavila uz Tompsona, jer joj prognoze daju šansu za pobedu u drugom krugu samo ukoliko pridobije rasute glasove krajnje desnice

Aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović za dlaku je prošla u drugi krug predsedničkih izbora, ali će za osvajanje novog mandata i pobedu nad prvoplasiranim kandidatom SDP Zoranom Milanovićem morati da se umili Miroslavu Škori, upravo kandidatu koga je izbacila iz trke za Pantovčak.

foto: EPA/Antonio Bat, Shutterstock

Svi analitičari su složni u proceni da već bazična matematika ukazuje na to da Grabar Kitarović u drugom krugu može da izgubi jedino ako joj znatan broj Škorinih birača okrene leđa ili glasa za Milanovića.

foto: EPA/Daniel Kasap, BETA/Daniel Kasap

Igra brojki

Očigledno znajući za ovu igru brojki, Grabar Kitarović je već u izbornoj noći počela misiju osvajanja Škorinih birača, pa ih je iz štaba HDZ pozvala da joj daju podršku 5. januara i s razglasa pustila ustaške pesme Marka Perkovića Tompsona. I u slavljeničkom govoru je zaigrala na ratnu retoriku: - Zajedništvo je bilo ključ uspeha u ratu, to je ključ uspeha u miru. Svi mi, ne mi ili oni, svi smo mi zajedno - poručila je ona i zauzvrat dobila klicanje pristalica „Vukovar, Vukovar“.

Ipak, za nju je i Vukovar ostao neosvojen, jer je tamo pobedio Škoro, baš kao i u Osijeku, a u Zagrebu je Grabar Kitarović zakucana čak na treće mesto.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je stranačka mašinerija HDZ uspela da „katastrofalnu kandidatkinju“ progura u drugi krug izbora. Njeno obraćanje po završetku glasanja nazvao je „žalosnim i lošim“ i govorom osobe koja „nema kontrolu nad realnošću“.

foto: BETA

Nek nestane na dan-dva

- Grabar Kitarović govori o budućnosti, a spominje Vukovar, govori o demokratiji, a poziva se na zajedništvo. Bilo bi dobro da nestane na dva, tri dana, da se pribere, pa da se u manje lošoj formi pojavi u završnici kampanje - kaže Puhovski i ipak prognozira njenu pobedu u drugom krugu. Procena je da će se Škorini glasovi u razmeri dva prema jedan preliti na tas Grabar Kitarović, dok će trećina birača odustati od izlaska na izbore.

Slične procene ima i analitičar Davor Đenero: - Milanović je formalno pobednik prvog kruga izbora, ali njegov rezultat nije ni izbliza takav da bi mu davao bilo kakve izglede u drugom krugu.

Milorad Pupovac ZA MILANOVIĆA, JER NE BI DA RATUJE

Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da je većinu glasova na izborima osvojio Milanović, „kandidat koji zagovara normalnost, toleranciju i poručuje da je rat završen i da treba graditi mir“. Pupovac je naglasio da su predsednički izbori važni za Hrvatsku i za Srbe u Hrvatskoj, kao i za odnose između Hrvatske i zemalja regiona, uključujući i Srbiju.

foto: Marina Lopičić

Zamalo totalni debakl Čak 74 odsto Hrvata ne želi Kolindu

Istoričar i analitičar Dragan Markovina smatra da izborni rezultati predstavljaju veliki poraz aktuelne predsednice: - Neko ko nakon pet godina mandata dobije jedva nešto preko 27 odsto glasova realno je teško poražen, bez obzira na to što je očito stranačka mašinerija bila dovoljno jaka da spreči totalni debakl i ispadanje u prvom krugu.

Komunikacijski stručnjak Marko Rakar napominje da je sasvim očigledno da je 74 odsto birača poželelo nekog drugog na predsedničkoj poziciji.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON DODATAK! MESTA NADE I IZLEČENJA: Saznajte koji izvori, ikone i mošti u Srbiji imaju lekovita svojstva

Čudotvorni i lekoviti izvori najčešće se nalaze pored manastira ili njihovih ostataka.

Narodno verovanje u čudotvornu moć svetačkih moštiju objašnjava se tumačenjem da je Hrist isceljivao bolesne i vaskrsavao mrtve, i da je potom ovu moć preneo na svoje učenike.

Takođe među Srbima postoji verovanje u isceliteljsku moć nekih ikona.

U četvrtak, 26. decembra poklanjamo drugi deo dodatka MESTA NADE I IZLEČENJA.

foto: AMG

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: EPA/Antonio Bat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track