KOLINDA SE OPARILA Politika joj donela mnogo love, stan i poslove za muža
Foto: EPA/Peter Powell, Profimedia

džep Hrvatska predsednica za pet godina lepo zaradila

KOLINDA SE OPARILA Politika joj donela mnogo love, stan i poslove za muža

Hrvatska -

Lova do krova Kolinda Grabar Kitarović mandat je iskoristila da znatno uveća svoju ušteđevinu, ali i da zaposli supruga Jakova

ZAGREB - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i njen suprug Jakov iskoristili su njen mandat da dobro uvećaju svoje bogatstvo.

To je pokazala istraga koju je sproveo hrvatski portal Index.hr.

Unosno

Pet godina na čelu države bilo je i te kako unosno za porodicu - uspeli su da otplate kredit za stan od 157.730 eva, porodičnu ušteđevinu su skoro pa duplirali, a Jakov Kitarović je uspeo da nađe čak dva dobro plaćena posla.

Hrvatski portal analizirao je imovinu predsednice od prethodne predizborne kampanje 2014. godine, kada je zvanično u imovinskoj karti navedeno da su u vlasništvu njene porodice dva stana u Zagrebu i dva automobila. Porodična ušteđevina tada je iznosila oko 170.000 evra (kad je postala predsednica nekoliko meseci kasnije, prijavila je 157.730 evra), a navedeno je i da porodica ima u nasledstvu 1/8 stare neuseljive kuće u Lošinju i 1/12 male poljoprivredne parcele na ostrvu Cresu, čiju je vrednost opisala kao simboličnu. Stan u Zagrebu od 105 metara kvadratnih procenila je na oko 200.000 evra, a taj stan je otplaćivan iz kredita u visini od 157.730 evra, podignutog kod Privredne banke Zagreb 2007. godine.

Gotovo pet godina kasnije, navodi Index.hr, slika je potpuno drugačija - porodična ušteđevina sada iznosi 247.563 evra, a kredit je u potpunosti otplaćen.

Poslovni uzlet Jakova Kitarovića, inače inženjera po struci, počeo je nakon što se njegova supruga uselila u Pantovčak. On je od 1998. do 2008. radio na riječkom Pomorskom fakultetu, gde se i usavršavao nakon studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Kako se navodi, akademsku karijeru prekinuo je 2008. jer je Kolinda imenovana za ambasadorku u SAD, a nije radio ni od 2011. do 2014. godine, dok je njegova supruga bila zaposlena u sedištu NATO u Briselu.

foto: EPA/Peter Powell, Profimedia

Tajni projekat

On se zaposlio u decembru 2015, devet meseci nakon što je Kolinda preuzela funkciju predsednika Hrvatske u firmi „Reversing labs d.o.o.“ iz Zagreba, koja izrađuje kompjuterske softvere. Plata koju je prijavio bila je 1.800 evra, ali, kako navodi Indeks, niko u firmi nije znao da objasni šta radi Jakov Kitarović.

Šest meseci kasnije prešao je u splitski AD „Plastik“, firmu koja proizvodi plastične delove za automobilsku industriju, za 2.200 evra mesečno, a tu kažu da „radi na tajnovitom projektu implementacije sigurnosnih tehnologija“. Jakov Kitarović zaposlen je i u švajcarskoj firmi „Sentinel holding AG“, gde zarađuje 24.183 evra godišnje po ugovoru o delu.

Uz dva posla i bogat društveni život (uvek prati suprugu Kolindu), Jakov je taj koji je zadužen za čuvanje njihovo dvoje dece, pa Index.hr postavlja pitanje kada i kako sve to stigne.

2015.

Ušteđevina: 134.805 evra Kredit za stan: 157.730 evra Kolindina plata: 3.052 evra Jakovljeva plata: nema

2019.

Ušteđevina: 247.563 evra Kredit za stan: otplaćen Kolindina plata: 3.274 evra Jakovljeva plata: 1.876 evra mesečno + 24.183 evra godišnje

Kurir/ E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track