NE ZANIMAJU IH IZBORI! 65.000 Hrvata će na dan D skijati širom Evrope: Da li oni određuju sudbinu Kolinde i Milanovića?
Foto: EPA/ANTONIO BAT, Profimedia

prosta računica

NE ZANIMAJU IH IZBORI! 65.000 Hrvata će na dan D skijati širom Evrope: Da li oni određuju sudbinu Kolinde i Milanovića?

Hrvatska -

Na skijanje ide 70.000 glasača, a samo 5.095 njih je izvadilo potvrde za glasanje u inostranstvu, pišu hrvatski mediji i navode kako je reč o broju koji bi mogao da bude presudan u drugom krugu hrvatskih predsedničkih izbora koji će se održati za vikend.

Kako god protekao drugi krug predsedničkih izbora, sigurno je da će baza potencijalnih glasova da bude manja za najmanje 65.000 građana koliko će ih, prema procenama iz turističkih analiza, izbore dočekati, odnosno neaktivno ispratiti u nekima od poznatih evropskih skijališta.

foto: Beta/Damir Senčar

To je brojka do koje je se došlo uz pomoć turističkih agencija i putničkih udruženja, koje su, na temelju informacija o prodaji aranžmana i iskustava iz dosadašnjih skijaških sezona, izračunale koliko bi moglo da propadne zbog apstinencije onog dela glasača koji će biti na odmoru izvan domovine.

U prvoj skijaškoj sedmici na skijanje bi moglo da ode oko 110.000 građana, a to je od 70.000 do 80.000 osoba s pravom glasa s obzirom na to da trećina otpada na decu i maloletnike koji nemaju pravo glasa. Može da se očekuje da će neznatan broj "skijaša" u nedelju svejedno pristupiti izborima: prema podacima Ministarstva uprave i Državnog izbornog poverenika, do zakonom propisanog roka za glasanje u inostranstvu uz pomoć potvrde prijavilo se 5.095 birača koji će u to vreme biti na zimovanju.

foto: Beta

Najgrubljom računicom, oduzimanjem ovih 5.000 glasača s potvrdama za glasanje u inostranstvu od procenjenih 70.000 "skijaša", došlo bi se tako do približno 65.000 otpalih glasova zbog godišnjih odmora.

(Kurir.rs/Klix.ba, Foto: Profimedia/EPA/Antonio Bat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track