NAKON PORAZA KOLINDE, POČINJE RASKOL U HDZ: Ko je kriv za loš rezultat na izborima? Prepucavanje već počelo
Foto: EPA

medijska analiza

NAKON PORAZA KOLINDE, POČINJE RASKOL U HDZ: Ko je kriv za loš rezultat na izborima? Prepucavanje već počelo

Hrvatska -

Rezultati predsedničkih izbora u Hrvatskoj na kojima je aktuelna predsednica i kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović izgubila od kandidata levog centra iz Socijaldemokratske partije (SDP) Zorana Milanovića označili su i zvanični početak nove frakcijske borbe unutar HDZ, ocenjuje danas Dojče vele (DW).

Generalni sekretar stranke i predsednik Sabora Gordan Jandroković, kojeg javnost doživljava kao stranački semafor, onog koji se prvi javno odriče onih koji su na listi za otpis, znakovito je kritikovao kampanju za koju kaže da je bila previše desna, desnija od politike koju vodi HDZ, navodi DW.

Gordan Jandroković
Gordan Jandrokovićfoto: EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT

DW dodaje da treba znati da je ključna osoba drugog kruga kampanje bio Milijan Brkić, lider desnog krila stranke koji nije sklon Plenkoviću i čiji je glavni zadatak bila mobilizacija birača u BiH.

I saborski poslanik HDZ, bivši ministar spoljnih poslova i pretendent na mesto šefa stranke Miro Kovač, jasno je rekao da je Grabar-Kitarović žrtva Plenkovićeve politike. Ona, pak, uprkos nagadjanjima da je već našla nov angažman u inostranstvu, poručuje da će ostati u Hrvatskoj iako za sada nema naznaka da će zauzeti neku važnu ulogu unutar stranačke hijerarhije.

Miro Kovač
Miro Kovačfoto: Profimedia

"Biće to tvrda kohabitacija u skladu sa Ustavom i zakonom. Imamo mi dugu istoriju odnosa, a ovu najnoviju, koju je on svojim izjavama začinio onako kako ja nisam ni 2016 – videćemo i razgovaraćemo i dalje", rekao je pred novinarima o budućoj saradnji s Milanovićem premijer Andrej Plenković, prenosi DW i podseća da sredinom godine Plenkovića očekuju unutarstranački izbori.

Andrej Plenković
Andrej Plenkovićfoto: Profimedia

U tekstu o hrvatskim izborima DW navodi da se razlog za izborni rezultat može tražiti i u refleksu gradjana na slike opšte mobilizacije birača HDZ u susednoj Bosni i Hercegovini koje su mediji izdašno prenosili od samog izbornog jutra: bes prema onima koji glasaju, ali ne žive u Hrvatskoj bio je gotovo opipljiv.

U dijaspori je, podseća se, na izborima pobedila aktuelna predsednica - u ;BiH glasalo je 35.545 birača, a čak 92,3 odsto važećih glasova bilo je za Grabar-Kitarović. I 88 procenata glasača u Nemačkoj dalo je poverenje kandidatkinji HDZ uz 8.041 važeći listić. Glasači u Srbiji podelili su se u podjednake grupe, 429 ih je želelo predsednicu, a 417 predsednika, navodi DW.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track