Najnovije vesti

PUPOVAC BEZ KOMENTARA O POBEDI MILANOVIĆA: Na božićni prijem SNV nije došao niko od visokih zvaničnika Hrvatske
Foto: BETA/HINA/Daniel KASAP

reakcija

PUPOVAC BEZ KOMENTARA O POBEDI MILANOVIĆA: Na božićni prijem SNV nije došao niko od visokih zvaničnika Hrvatske

Hrvatska

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i saborski poslanik Milorad Pupovac nije danas želeo da komentariše pobedu Zorana Milanovića na predsedničkim izborima u Hrvatskoj rekavši da se volja naroda ne komentariše, već poštuje.

"To je volja većinskog dela birača u Hrvatskoj koja će u političkom životu Hrvatske, političkih stranaka, novoizabranog predsednika i vlade tražiti novi tip političke odgovornosti, političke saradnje i novi tip političke kulture", rekao je Pupovac uoči Božićnog prijema SNV za televiziju N1.

Na pitanje da li je Milanović dorastao funkciji i da li je dobro što je on izabran, Pupovac je rekao da se "volja naroda ne komentariše nego se poštuje" i da očekuje da se "na osnovu te volje, i volje koju je dobila većina u parlamentu i vladi, stvori taj tip političke saradnje, dijaloga i političke kulture koji Hrvatskoj godinama nedostaje".

"Svi će biti na kušnji i od svih imamo očekivanja", rekao je Pupovac.

O eventualnom uspehu saradnje koju je premijer Andrej Plenković nazvao tvrdom kohabitacijom Pupovac je kazao da je svejedno da li će kohabitacija biti tvrda ili meka, laka ili teška ali je naglasio da Hrvatska treba da se okrene sebi.

"Nakon godina nikakve saradnje i nikakvog dijaloga, nakon godina po završetku pregovora s EU, Hrvatska se ponovo nalazi u situaciji da treba biti okrenuta sebi, a da njeni prvi ljudi, ključni politički akteri, treba da pronadju način kako da tu okrenutost pretvore u novo političko stanje u zemlji", dodao je Pupovac.

Inače, Pupovac je organizovao u Zagrebu tradicionalni božićni prijem na koji za razliku od prethodnih godina nisu došli najviši državni zvaničnici. Iako je bio najavljen na prijem nije došao novoizabrani hrvatski predsednik Zoran Milanović koji se izvinio rekavši da se neće pojavljivati u javnosti ni davati intervjue, već će komunicirati preko društvenih mreža, prenela je HRT.

Na prijem povodom Božića po julijanskom kalendaru nije došao ni premijer Andrej Plenković koji je prošle godine prisustvovao svečanosti. Plenković se takodje izvinio zbog ranije preuzetih obaveza a na prijem je kao njegov izaslanik došao ministar Davor Božinović, naveo je HRT.

Pozivu se nije odazvala ni odlazeća predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja nije bila ni na prošlogodišnjoj proslavi.

Prijemu koji su organizovali Srpsko narodno veće i Veće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog političkog i privrednog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Badnji dan po julijanskom kalendaru obeležen je danas i u Rijeci a svečanosti na gradskom trgu pored vernika i sveštenika prisustvovao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

(Kurir.rs/Beta/Foto: BETA/HINA/Daniel KASAP)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...